Promotivni koncert  “Inspirisani flautom“

NIŠ

Promotivni koncert diskografskog izdanja “Inspirisani flautom“, na kome će nastupiti flautistkinja Anđela Bratić i pijanista Dragan Jovanović, biće održan u sredu 8. septembra, sa početkom u 19 časova u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti, Knjaževačka 2a. Na programu su dela srpskih autora Vladimira Tošića, Dimitrija Golemovića, Ivana Brkljačića, Milane Stojadinović Milić i Dragane S. Jovanović.                   Nosilac projekata „Inspirisani flautom“ je Miodrag Obradović sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, a kompozicije izvode Anđela Bratić i Dragan Jovanović.

                    „Opredelili smo se za ovu vrstu muzike zato što sam primetila, nastupajući u mnogim zemljama u svetu, da je publika želela da čuje nešto naše, domaće, i da vide kava je naša kulturna baština o čemu se radi. Vrlo često sam na gostovanjima pričala o nepravilnom ritmu koji je karakterističan za ovaj naš deo zemlje, za južnu Srbiju što je publici bilo jako zanimljivo. U tom smislu smo se odlučili za ovaj projekat koji je  podržao SOKOJ i SANU Odeljak u Nišu, a snimali smo u studiju Fakulteta umetnosti koji je nosilac celog projekta“, kaže Anđela Bratić, falutistkinja i profesor na ovom fakultetu.

               Ona posebno ističe kompozitore čija su se dela našla na CD-u a koja su sa posebnom pažnjom birana sa željom da se na pravi način predstavi muzika našeg podneblja.

              „Na CD-u su se našla dela naših eminentnih kompozitora. Tu je Dimitrije Golemović, naš  čuveni etnomuzikolog i kompozitor, zatim Vladimir Tošić,  redovni  profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u penziji kao i Dragana Jovanović. Izabrali smo njene dve kompozicije, jednu  za flautu i drugu za klavir.  Ivan Brkljačića   je kompozitor mlađe generacije koji  je već bio u Nišu,  čija smo dela izvodili u ranijim projektima i sa kojim imao  izuzetnu saradnju tako da se i njegova kompozicija našla na našem repertoaru. Tu je  kompozicija „Drim“ Milane Stojadinović Milić. Izvodimo dela pet kompozitora i iskreno se nadamo da će i oni biti na promociji CD-a. Neki od njih su već potvrdili dolazak, ostale čekamo, ali nam je izuzetno drago što će i oni biti deo publike i moći će da čuju izvođenje svojih kompozicija uživo pred publikom“, kaže Anđela Bratić.

                Dodaje da će projekat koji su uradili zauvek otrgnuti od zaborava dela koje su ovi kompozitori napisali i koja će ostati kao svojevrsni trag generacijama koje dolaze.

                 „Ima još puno kompozicija koje nisam stigla da odsviram ali drago mi je zbog ovog izbora i što su svi autori kompozicija bili zadovoljni kada su čilu naše izvođenje. Neki od njih su i zaboravili na neke od svojih dela koja su napisali tako da smo na neki način oživeli tu muziku. Nadam se da će mlađe generacije koje se bave muzikom i flautom ili nekim drugim instrumentom biti inspirisani našim radom i da će i oni koristiti ovu muziku i izvoditi  je na svojim nastupima i koncertima“, ističe Anđela Bratić.

             U planu je da se koncert koji je i premijerno predstavljanje CD-a nađe na jutjubu kako bi ova muzika zaživela i na taj način. Kada korona prođe, kada se budu stvorili odgovarajući uslovi ovu muziku moći će uživo da čuje publika i iz cele Srbije na koncertima, ali i stranci na van Srbije u zemljama u kojima izvođeči budu gostovali.

                 Anđela Bratić kao i njene kolege ne krije da se, zbog ukupne situacije u svetu, uželela publike i emocija koje dobija od njih dok se  nalazi na sceni. Ta razmena osećanja koja u sebi nosi izvođač a koja kod publike bude neki sasvim novi osećaj i za njih i za slušaoce je dragocena.

                „Uželela sam se scene i publike. Vidim da su se  se i ljudi uželeli kulture. Zapravo tek sada smo shvatili koliko nam kultura nedostaje i koliko nam je prazan život bez koncerata, pozorišta, bioskopa. Nama izvođačima mnogo znači i sam taj živi kontakt sa publikom. Prvi koncert ove godine sa kolegom Draganom Jovanovićem  sam imala početkom avgusta u Kragujevcu. Vrlo lepo smo primljeni od tamošnje publike, a svirali smo na Letnjem festivalu. Ovo je drugi koncert, a  nakon toga su u planu koncerti u Novom Sadu i Aleksincu. Posle toga sa kolegom Nikolom Cvetkovićem sviram na NIMUS-u a sviraću   i  na Međunarodnom festivalu u Bitolju. Do kraja novembra smo lepo osmislili muzički život, a stvarno smo željni i kolege i ja i nastupa i scene i muzike i publike“, zaključuje Anđela Bratić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare