Ručak iz srednjeg veka

NIŠ

U selu Miljkovac, na izletištu Vidrište, orgnizovana je manifestacija Ručak iz srednjeg veka. Takmičarima je kulinar Nebojša Stamenović -Neša Travka zadao težak zadatak, da pripreme jela samo sa namirnicama, koje su u srednjem veku postojale. Manifestaciju je organizovao kulinar Nebojša Stamenović Neša Travka.                              

Svojevrsna manifestacija pripremanje i kuvanje hrane, koja je postojala u srednjem veku bila je veliki izazov za kulinare i ljubitelje kuvanja. Na izletištu Vidrište okupile su se ekipe, kako bi odmerile svoje kulinarske potencijale. Zvaničnih recepata za pripremanje jela iz srednjeg veka nema, već samo podataka čega je u to vreme bilo a šta još nije izmišljeno ili pronađeno.

“Danas pripremam nešto estravagantno.Divljač sa jabukama, jelo koje se pripremalo pre sto godina.Toga je bilo u srednjem veku, divljači i jabuka”, kaže jedan od učesnika manifestacije.

  Jedan od učesnika je pripremao gulaš. Naravno od namirnica koje su    mogle da se nađu na trpezi u srednjem veku jer bi sve ostalo bio promašaj. U pripremi jela uključeni su i najmlađi članovi porodice.

                            “Tada nije bilo paradajza, tako da smo tu namirnicu izbacili iz recepta. Spremićemo gulaš od mesa divlje svinje sa povrćem i bamiju kao prilog. Bamija se odavno ne nalazi na našim trpezama pa je to bio još jedan od razloga da je pripremimo”, dodaje jedan od mlađih učenika manifestacije.

                            Pripremana je i riblja čorba sa sastojcima koji su mogli da se nađu u srednjem veku. U loncu se našao saran, crni luk i minimalno začina, onih koji su u srednjem veku dodavani jelima.

                            Kulinar Nebojša Stamenović Neša Travka, koji je organizovao ovu manifestaciju, zadao je takmičarima težak kulinarski zadatak.

                            “Ovom manifestacijom sam želeo ljude da vratim bar na kratko u srednji vek. Znamo čega nije  bilo u srednjem veku.Nije bilo krompira, paradajza, kukuruza, paprika, ali je bila bamija, boranija, grašak, cekla, rotka, repa, pečurke su bile i začini. Ljudi su se u to vreme hranili mnogo zdravije nego sada.Nijae bilo konzervansa, nije bilo struje, jelo koje se sprema na vatri koju daje drvo je najukusnije. Kada se jelo priprema sa ljubavlju onda je još ukusnije”, kaže Nebojša Stamenović Neša Travka.

                            Po rečima organizatora lekovito bilje, korenaste biljke, čist vazduh i malo sporiji tempo života, dobar su način za dug i kvalitetan život, poput onog kako je bilo u srednjem veku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare