Promocija preduzetništva i samozapošljavanja

LESKOVAC

U Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga predstavljen je „Program promocije preduzetništva i samozapošljavnja“, koji realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj i uz podršku Nemačke razvojne banke. Program podrazumeva petodnevnu besplatnu obuku za izradu biznis plana, povoljne bankarske kredite i bespovratna sredstva. Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim društvima mlađim od dve godine, kao i zainteresovanima za otpočinjanje sopstvenog biznisa, na raspolaganju je novi nacionalni program, koji, kao sveobuhvatna podrška, treba da predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije. Program je usvojila Vlada Srbije i rezultat je aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom. Ideja je da se malim i mikrobiznisima i poljoprivrednicima, koji do sada nisu bili u prilici da dođu do kredita, obezbedi ovakva novčana podrška, odnosno da se mogućnost start-apa ponudi svima čiji je posao u začetku ili pred započinjanjem:

Branislav Popović, iz RPKL-e Leskovac naglašava da, za razliku od nekih drugih programa, ovo nisu krediti samo za početnike, već i za firme mlađe od dve godine.

„Druga važna razlika je u tome što će preduzetnici otplatu kredita garantovati kupljenom opremom, a ne hipotekom na svoje nekretnine. Drugi stepen sigurnosti otplate, davaće Kancelarija za javna ulaganja. Aplikanti će, najpre, u Privrednoj komori proći petodnevnu obuku za izradu biznis plana, što je preduslov za konkurisanje. Javljaju se potom poslovnim bankama u kojima podnose zahtev za kredit i subvenciju namenjenu onima koji redovno izmiruju obaveze po kreditu, u visini od 20 procenata od ukupnog investicionog ulaganja. Bespovratna sredstva ne mogu biti veća od 360.000 dinara. Povoljni bankarski krediti dodeljivaće se za investiranje u opremu, mašine, postrojenja, sadnice, kupovinu ili adaptaciju proizvodnog i poslovnog prostora i preduzetnici nisu ograničeni u izboru delatnosti ili grane privrede i industrije u kojoj će poslovati. To se odnosi i na trgovinu, odnosno uslužne delatnosti. Kreditna sredstva mogu poslužiti i kao obrtna, a maksimalni iznos po jednom zahtevu je 3,6 miliona dinara.“

Popović je pojasnio da se preduzetnicima i drugim korisnicima kredita nude se povoljni uslovi otplate, u vidu niže kamatne stope, koja iznosi maksimalno 5,99% na godišnjem nivou.

„Govorimo o povoljnom kreditu, jer program podrazumeva i subvencije. Primera radi, ako se radi o kreditu od 1,8 miliona, kamata na ovaj je 280.000 dinara, ali je subvencija 360.000, što znači da korisnik u ovom slučaju vraća manje nego što je dobio. Partnerske banke su Raiffeisen, UniCredit i Poštanska štedionica.“

Informacije o Programu i dokumentacija neophodna za učešće, mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva privrede i sajta Privredne komore Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare