Promocija doktora nauka na niškom Univerzitetu

NIŠ

Marko Ignjatović doktor mašinskih nauka danas je sa svojih 16 kolega iz čeriri fakulteta niškog Univerziteta i zvanično promovisan u doktora nauka, na svečanoj promociji novih doktora nauka u zgradi Banovine gde se nalazi niški Univerzitet.

“Motivacija za doktorske studije bila je jednostavno želja koju sam imao čitavog života – a to je da sebe unapređjem. Ona je rezurtirala doktoratom” rekao je na svečanosti koja je ovim povodom organizovana danas na Univerzitetu u Nišu.


Ovo najviše naučno zvanje stekao na Mašinskom fakultetu u Nišu. Tema na kojoj je doktorirao je iz oblasti termotehnike i termoenergetike – “ Energetski performanse klimatizovanih na bazi kratkoročne vremenske prognoze “ i kako kaža “ jedan od glavnih zaključaka do kojih je došao u svom radu je da se i kod postojećih zgrada malim modifikacijama sistema grejanja i klimatizazacije mogu štedeti energija i obezbeđivati odgovarajući uslovi za ljude koji borave u tim prostorijama.”

Dr Marko Ignjatović motivisan je da dalju krarijeru gradi u svojoj državi. Uveren je, kako kaže, da u Srbiji ima mesta za sve dovoljno ambiciozne i motivisane ljude.Poručio je mladim ljudima da ne odustaju , da istraju u svim naporima jer se na kraju rad isplari.

Dr Sonja Ilić sa Medicinskog fakulteta u Nišu takođe planira da svoju stručnost realizuje u Srbiji , ali kako kaže “ verovatno će otići na neko stručno usvršavanje u inostranstvo, ali će se vratiti- Ja verujem u budućnost ove zemlje kazala je dr Sonja Ilić.

Na niškom Univerzitetu godišnje doktorira u proseku stotinak naučnika , “koji doprinose razvoju juga Srbije” rekao je rektor Univerziteta pro. dr Dragan Antić. On dodaje da” najveći broj ljudi koji doktorira u Nišu, ostaje na našim fakultetima i univerzitetima u nišu, ali se zapošljavaju i na različitim mestima. Ima mnogo kompanija koji traže visokostručne kadrove u Srbiji i nalazi posao u svojoj struci.” Kako dodaje neki odlaze i u inostranstvo , ali se i vraćaju iz inostranstva i nastavljaju da rade na svojim fakultetima “.

Novi doktori nauka dolaze sa Mašinskog ( 3), Medicinskog (8) , Prirodno -matematičkog fakulteta (5) u Nišu i Tehnološkog fakulteta Leskovcu (1). “Svi oni će svojim daljim radom doprineti razvitku našeg društva u celini, naročito ovog dela Srbije “, kazao je rektor Antić. naglašavaju sa Univerziteta.

Promocija novih doktora nauka održana je u sklopu obeležavanja 53-godišnjice Univerziteta u Nišu. Univerzitet u Nišu ima 14 fakulteta. Među fakultetima niškog Univerziteta je i najmlađi – Poljoprviredni fakultet u Kruševcu koji je počeosa radom, uskoro će upisati nove studente kada se završi proces akreditacije i dobijanje dozvole za rad.

“ Realno je očekicati da se u jesen objavi konkurs za upis studenata i biće upisani prvi srudenti na Poljoprivrednom fakultetu u kruševcu”, kazao je prof. dr Dragan Antić, rektor niškog univerziteta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare