Promena Statuta grada: da li je bila potrebna hitnost?

 

LESKOVAC

Prvo pitanje koje su odbornici opozicije dabnas  postavili na šestoj sednici Skupštine grada bilo je da li je bilo neophodno da se sednica saziva po hitnom postupku.

Predsedavajući Aleksandar Đurović objasnio da je reč „o obezbeđivanju pravnog osnova za blagovremene statusne promene gradske uprave, u okviru reforme javne uprave, i stvaranje uslova za promenu načina organizacije i budžetskog finansiranja javnog sektora, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, posebno Zakona o bužetskom sistemu, Zakon o javnim preduzećima i Zakona o zaposlenima i autonomnoj pokrajini i jednicama lokalne samouprave“.

 

Ovakvo obrazloženje opozicija nije prihvatila, naročito kada se radi o prvoj tački dnevnog reda, predlogu za promenu Statuta grada Leskovca, koja se odnosi na reorganizaciju gradske uprave, ukidanje 11 i formiranje jedinstvene uprave.

Saša Stojanović iz DS-a je rekao da strogi rokovi za izmenu Statuta grada nisu utvrđeni, dok su rokovi, što se tiče promene ostalih akata, već probijeni.

Zbog toga, smatra Stojanović, sednica nema legitimite hitnosti pa je pozvao na otkazivanje današnje sednice i održavanje nove, redovne.

Ovaj predlkog vladajuća većina nije prihvatila. Isto pitanje postavila je i šefica odborničke grupe DS Jelena Spirić.

Zakon o javnim preduzećim stupio je na snagu 4. marta, i lokalna vlast imala je šest meseci za donošenje odluke, dok je 4. decembar bio rok za gašenje Direkcije. Rok za promenu Statuta i rebalans bio je 1. decembar tekuće godine, jer su izmene Zakona o budžetsko. sitsemu donete decembra 2015, podsetila je ona.

Živojin Stefanović je uzkazao da je secnica zakazana mimo poslovnika i Statuta, jer lelmenata za hitnost nema. On je optužio lokalnu vlast da zbog nerada i nemarnosti kasni za donošenjem potrebnih odluka i akata.

Šef odobričke grupe SDS Nebojša Cakić rekao je da će ova odbornička grupa odustati od diskusije i kritike, zboh hitnosti postupka, dok odbornici ne dobiju izveštaj revizora i analizu.

Protiv hitnosti zakazivanja sednice bio je i šef odborničke grupe Jedinstvene Srbije Nenad Filipović.

On je postavio pitanje da li je 11 gradskih uprava do sada radilo efikasno, ukoliko se predlaže njihovo ukidanje. Pošto je rečeno da će se formiranjem jedinstvene uprava postići i ekonomičnost u radu, budući da će plate načelnika biti manje za destak  hiljada, Filipović je postavio pitanje kako se može očekivat da oni sa manjim finansijama rade bolje nego do sada.

U Svakom slučaju, smatra Filipović, u 2017. se ne očekuju pozitivni efekti reforme gradske uprave, već će za to biti potrebno više vremena.

Na kritike opozicije odgovorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je rekao da se ovim važnim pitanjima gradska vlast bavi već šest meseci, kako bi se našlo najbolje rešenje. Načelnik jedinstvene uprave moraće da bude diplomirani pravnik, a od postojećih načelnika to su samo Jasminka Milenković i Miloš Cvetković.

Samo na razlici u platama između sadašnjih načelnika i budućih šefova organizacionih jedinica ostvariće se ušteda od 2,5 miliona dinara, podatak je koji je izneo gradonačelnik.

Cvetanović je rekao da se ovakva reogranizacija primenjuje po preporuci državnog revizora.

Stefanović je konstatovao „da revizor ne može da organizuje leskovačku upravu“.

Jelena Spirić je zatražila izveštaj državnog revizora, izrazila nadu da javnon rasprava od 10 dana neće biti skrivena od javnosti, i konstatovala da su promene potrebne ali da se ne mogu sprovoditi na brzinu.

Dalje, smatra Siprić, nije urađena ni procena finansijskih efekata, odnosno poređenje traoškova sadašnjih i buduće uprave. Ona je upitala i da li se formiranjem jedinstvene uprave smanjuju ili povećavaju rashodi za tekuću i za dve naredne fisklane godine.

Bratislav Prokopović iz SDS-a postavio je pitanje zbog čega su popis i snaliza stanja rađeni čak godinu dana, kada je za to bilo potebno najviše mesec dana, i prozvao je načelnike uprava za nerad.

On smatra da je nedopustljivo da se Statut grada, kao najvišeg akta, usvaja po hitnom postupku.

Saša Stojanović iz DS-a naglasio je da je centralizacija pogubna po efikasnost javne uprave.

On smatra da je potrebno sprovesti specijalizaciju, a ne centralizaciju, jer su dosadašnje ustanove bile preglomazne, te samim tim nisu bile ni efikasne.

Gradonačelnik Cvetanović je postavio pitanje zbog čega DS, u vreme vršenja vlasti, nije preduzeo ni jednu meru koja je predložena na ovoj Skupštini, koje je stoga ocenio „demagogijom“.

Odogovorila je Jelena Spirić, da je ideja jednistvene uprave postojala još u vreme dok je vlast vršio DS, ali da to nije urađeno jer su uprave tada dobro funkcionisale.

Nenad Zdravković je upitao, ako je leskovačka gradska uprava po efikasnosti na drugom ili trećem mestu u Srbiji, po rečima člana Gradskog veća Božidara Vučkovića, zbog čega se predlaže ovakva reforma.

Božidar Vučković, član Gradskog veća, rekao je da je uređen sizifov posao na reformi administrativnih postupaka i njihovom pojednostavljuju.

Popodnevni deo skupštinskog zasedanja karakterisao je često iskakanje iz dnevnog reda, na šta nije reagovao predsedavajući Đurović.

Raspravljalo se o tome ko je koliko stranaka promenio i sa kojim motivima, a u disusijama je bilo i vraćanja u 90-te i 2000-te godine i rasprave oko toga ko je za evropske integracijei ko je i kada menjao političke stavove.

Većinim glasova, nakon višečasovne diskusije, odbornici su usvojili predlog za promenu Statuta grada Leskovca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Svi Cvetanovićevi potezi su mi manje-više jasni.
Svi Cvetanovićevi potezi su mi manje-više jasni.
7 godine pre

Osim jednog koji za mene predstavlja najveću političku enigmu u novijoj istoriji. A to je:
– Na osnovu kojih kvaliteta je izabrao šefa odborničkoj grupi SNS-a i njegovog zamenika i šta je uopšte njihov zadatak:?:

Miša
Miša
7 godine pre

Da se čudiv budale?