“Program Evropske unije za mlade” u Hemijskoj školi

LESKOVAC
U organizaciji Tima za karijerno vođenje i savetovanje, a zbog brige o tome šta sa mladima nakon završene srednje škole, učenicima Hemijsko-tehnološke škole „Božidar Đorđević Kukar“ održano je predavanje na temu „Program Evropske unije za mlade“.

Predavač je bio Naim Leo Beširi, član Tima Evropa i izvršni direktor Instituta za evropske poslove.

On je rekao da tridesetak eksperata ovog tima već četiri godine putuje Srbijom i približava Evropsku uniju i njenu politiku građanima Srbije.
„Ovde predstavljamo program koji EU generalno ima za mlade ljude, a konkretno smo govorili o tri programa koje mladi ljudi iz Srbije i Leskovca mogu da koriste, bez obzira na to što Srbija nije članica EU. Te stvari su značajne, jer mladi mogu preko njih da unaprede svoje znanje i veštine kako bi povećali svoju zaposlivost nakon završene srednje škole ili studija. Poslodavci najčešće traže neko radno iskustvo koje oni ne mogu da dobiju ako nemaju posao. Mi im predstavljamo jedan program koji se zove „Evropski volonterski servis“ i gde oni u periodu od dve nedelje do godinu dana mogu da steknu neko radno iskustvo koje kasnije mogu da predstave u svojoj radnoj biografiji. Druga stvar koju predstavljamo je šta mladi mogu da rade dok studiraju, kako da odu u neku od zemalja EU na šest meseci i tamo studiraju tokom studiranja u Srbiji, a onda kako mogu da odu na master studije koje užasno skupo koštaju, ali može da ih finansijski pokrije Evropska unija. Treća stvar je kako da upoznaju svoje vršnjake iz ostalih delova Evrope, da putuju Evropom, a da troškove tih putovanja pokrije Evropska unija.“
Dosadašnja iskustva su vrlo povoljna, kaže Naim Leo Beširi.
„Primera radi, u decembru smo bili u Bujanovcu i kontaktirao nas je pre mesec dana kolega koji na osnovu našeg predavanja našao program, aplicirao i sada je u Portugaliji i usavršava nešto što je vezano za biznis, odnosno kako se pravi biznis plan i usavršava biznis. On će u Portu biti šest meseci, učiti o tome, upoznati ljude, naučiti portugalski i, nadamo se, vratiti u Bujanovac da primeni svoje znanje i veštine. To je samo jedan od mnogo primera koje imamo”, rekao je on.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare