Privreda Nišavskog , Pirotskog i Topličkog okruga povećala spoljnotrgovinsku razmenu

NIŠ

Nišavski, Pirotski i Toplički okrug prošle godine imali su  bolji spoljnotrgovinski promet nego u u 2017. godini , kažu u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

Ukupan spoljnotrgovinski promet iznosio je 2.7 milijardi dolara što je  u odnosu na 2017. godinu povećanje od 212 miliona dolara ili 8%. Pri tome,ono što ohrabruje je da je izvoz rastao više nego uvoz.  Vrednost ostvarenog izvoza veća je za 141 milion dolara  ili za 10 posto , a uvoza za 71 milion dolara  ili 6 procenata.

 U strukturi razmene, Nišavski upravni okrug u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni učestvuje sa 54%,  i to 47% u izvozu i 64% u uvozu, Pirotski upravni okrug sa 34% (41% u izvozu i 24% u uvozu a Toplički upravni okrug sa 12%  , i to 12% u izvozu i 12% u uvozu

Podaci govore da je pokrivenost  uvoza izvozom u ovom delu Srbije veći nego u ostalim delovima. Tako pokrivenost u navedenim okruzima  iznosi 136% što je za 4  posto više nego u 2017.  dok je na nivou Republike Srbije pokrivenost uvoza izvozom 74%.

Kako se i da pretpostaviti spoljnotrgovinska razmena na nivou gradova i opština, koje obuhvata PКS-RPК Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, nejveća je u Nišu jer je centralni grad juga Srbije. Tako Niš ima spoljnotrgovinsku razmenu vrednu  1.210 miliona dolara. Grad Pirot je na drugom mestu  sa 891.916 miliona dolara razmene, a potom Prokuplje sa 297.486,  opština Aleksinac  sa 218.235 dolara.

 Na začelju tabele nalaze se opštine Gadžin Han, Žitorađa, Doljevac, Bela Palanka i Ražanj.

U Privrednoj komori kažu da u strukturi razmene, najveće učešće na nivou država u 2018. godini imale su Nemačka (374.794 m.d), Italija (271.901m.d) i Ruska federacija (170.623 m.d), za kojima slede Turska, Francuska i Velika Britanija.

Razmena kompanija sa područja RPK Niš i EU iznosila je 1.6 milijardi dolara.

 Proizvodi koji dominiraju u strukturi izvoza su proizvodi od gume, cigarete, setovi provodnika za vozila, delovi za sedišta, motori, generatori i elektronski sklopovi.

 Što se uvoza tiče, od materijala koji se nalaze na vrhu tabele su kaučuk, ekstrakti od duvana, materijal za sedišta, provodnike i tekstil.

Po obimu spoljno-trgovinske razmene na nivou regionalnih komora, RPK Niš nalazi se na petom mestu u Srbiji, iza Privredne komore Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Kragujevca.

 Po pitanju suficita u spoljno-trgovinskoj razmeni, kompanije sa teritorije RPK Niš su u prošloj godini ostvarile najbolji rezultat u odnosu na sve druge RPK i PK Beograda, sa ostvarenim suficitom od 420,85 miliona američkih dolara. Taj suficit je veći u odnosu na 2017. godinu za 71 milion dolara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare