Predstavljeno putešestvije starim i novim svetom Borivoja Ugrinovića

 

NIŠ

U sali Niškog kulturnog centra u Nišu održana je promocija knjige novinara, pesnika i publiciste Borivoja Ugrinovića “ Putešestvije starim i novim svetom”

Multimedijalni projekat „Putešestvije starim i novim svetom“, dugogodišnjeg novinara RTS-a i JP Mreža-Most Borivoja Ugrinovića, čini zbirka putopisa, pripovedaka i priča, u kojima tematski i sadržajno dominiraju prošlost i sadašnjost, tajanstvene legende, mistični likovi, rekonstruisani istorijski događaji, neizvesni i dramatični obrti. Time autor, tematski i stilski, uspeva da uokviri svedočanstva dalekih vremena, od zaborava otrgne usmenu zaostavštinu, kazivanja i tragove o pravoslavnim istočnicima.

Knjiga je rezultat višedecenijskog traganja Borivoja Ugrinovića za nepoznatim i misterioznim, sa snažnim uporištem u našoj istoriji, veri i baštini. Reč je o romanesknoj, dokumentarističkoj, impresionističkoj i bajkovitoj prozi, sa osnovnim ciljem da se različiti vremenski periodi omeđe nacionalnim prostorom i približe čitaocima.

Multimedijalnu publikaciju čini knjiga, dvd i cd, sa osam tekstualnih, video i audio segmenata, urađenih najsavremenijom kompjuterskom tehnologijom i grafičkim rešenjima, kako bi u njenom sadržaju mogli da uživaju i osobe sa problemima sluha i vida. Značajan deo izdanja namenjen je ustanovama koje brinu o deci i odraslima sa posebnim potrebama na Jugu Srbije i Kosovu i Metohiji.

Izdanje je publikovano u saradnji sa udruženjem pisaca „Čegar“ i grafičko izdavačkim preduzećem „Naisprint“ iz Niša.

Promociju multimedijalnog izdanja pratilo je književno veče, prikazivanje video i audio zapisa.

Na promociji su govorili lično ili putem video snimka,  protojerej stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije u Nišu,  Đorđe Jevtić, književnik i publicist, prof dr Milorad Filić, univerzitetski profesor I  Miroslav Bakrač, predsednik udruženja „Čegar“ Niš.

“Imao sam veliko zadovoljstvo da prisustvujem i govorim na promociji kao urednik i predstavnik izdavača Udruženja pisaca”Čegar” Niš. Knjiga otvara mnoge nove vidike o prošlosti i sadašnjosti Kosova, sa užim lociranjem radnje na prostor Prizrena, mesta u kome je Bora Ugrinović rođen, školovao se i proveo najveći deo svoga života . Ovo je knjiga o mestima i ljudima. O prošlom i sadašnjem vremenu skladno povezanom u jednu celinu.Mudrost koja podstiče i opominje, slika života u kome je danas, na Kosovu, veliki rizik biti dobar i sa onima sa kojima su dobri odnosi građeni odrastanjem i suživotom.Sve u ovoj knjizi koja počinje opisom Dušanovog grada a završava se žitijem autorovog oca Bogosava je slika jave i sna „za neko novo sazvežđe u nama, za neisplakane zagrljaje, za prećutane pesme i izmaštana čekanja.“, kako u poslednjoj rečenici reče autor.. ”, rekao je na promociji Miroslav Bakrač.

Samo autor ovako je ocenio predstavljanje svog dela u Niškom kulturnom centru : “Zadovoljan sam. Prezadovoljan. Puna sala, zlatousti besednici, kreativni učesnici, inspirativna atmosfera”.

Borivoje Ugrinović je pisao i objavljivao poeziju, eseje, reportaže, putopise i pripovetke. Dobitnik je više novinarskih, literarnih i društvenih priznanja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare