Predstavljen filmski časopis “Filaž”

NIŠ

Filaž je trenutno jedini filmski časopis u Srbiji koji izlazi u kontinuitetu. Trinaesti broj ovog časopisa predstavljen je u Nišu u Media reform centru.

Na nešto manje od 100 strana u tematski podeljenom časopisu našlo se mnogo tekstova o filmu. Tu su  priče sa filmskih festivala u regionu i Evropi, tekst o filmu „Prisluškivanje“, intervju sa Miloradom Milinkovićem, kritike filmova kao što je “Čovek ptica”Snajperista, “ Ničije dete, “Enklava”,  “Bićemo prvaci sveta”  “Snajperista”, eseja o filmu “Prisluškivanje “i  Andrej Rubljuv, intervju sa savremenim režiserima dokumentarnih filmova kao što je Džoš Openhajmer i I mnogi drugi prikazi i sadržaji koji interesuju filmofile.

„Ljudi su bili pomalo iriritirani filmom „Bird man“. Pitali su me kako je moguće da jedan ovakav film dobije Oskara. I sada, da ja ne bi svakome pojedinačno objašnjavao kako je moguće da takav film, koji je u svakom pogledu neobičan, na nivou strukture, teme, stila, zašto je taj film remek delo – ja sam napisao kritiku i na taj način ću komunicirati sa većinom ljudi, umesto da svakome pojedinačno objašnjavam zašto je film , Artista“ ili „Glumac“ veliki film, ili zašto je „Bird man“ veliki film koji se može više puta gledati, otkrivati“, rekao je član redakcije Dejan Dabić.

Trinaesti broj “Filaža” trebalo da izađe još 2015. godine. Razlog “kašnjenja” nisu samo finansijske prirode kaže urednik Srđan Savić, već i o procesu koji je potreban da se obradi određeni period važan za film. On dodaje i kako su tekstovi u Filažu takvi da mogu da se čitaju i posle izvesnog vremena od objavljivanja i da njihova atraktivnost ne jenjava.

“Mi smo gledali da uvažimo ono čega smo se držali od samog nastanka “Filaža” od 2009, a to je da tekstove koje objavljujemo tu ne objavljujemo da bi se oni čitali ili o njima razgovaralo u jednom trenutku, nakon čega bi se taj časopis odložio da čami negde u tami. Ideja je da ti tekstovi mogu sa istinskim zadovoljstvom da se čitaju i posle izvesnog vremena, na onaj način, na koji mi pristupamo časopisima koji su nekada izlazili u nekadašnjoj Jugoslaviji”, rekao je urednik Srđan Savić i dodao:„ Kod nas su se časopisi gasili jedan za drugim. Ostao je samo „Filaž“ kao jedini štampani filmski časopis. Neophodno je da bude više časopisa, kako bi se stvorila jedna zdrava, kvalitetna konkurencija, da kritičari mogu da razmenjuju stavove , da se možda pojave različite ideološke orijentacije kada su ti časopisi u pitanju“,  rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Srđan Savić.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x