Predpremijera filma „Logor smrti u Кarašoku„ u Norveškoj

NIŠ

U znak sećanja na stradale Srbe za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima, a samo iz Niša poslato je 600 logoraša u smrt u Norvešku. Delagacija gradski vlasti iz Niša boraviće na pretpremijeru filma Logor smrti u Кarašjoku, potvrdio je Branko Dimović Dimeski producent filma. Premijera je zakazana za subotu 6. avgusta u 17 sati, bioskop Odeon u gradu Mosu, Norveška. Premijera filma biće 25. avgusta na filmskom festivalu u Nišu.

                             „Ono što predstavlja najvažniji deo ovog događaja pored projekcije filma jeste da će se po prvi put prikazati film koji iznosi istinu o stradanju Srba njih više od 95 posto od ukupnog broja stradalih. Najmalađi među njima imao je samo 12 godina. Dobro je da ljudi na zapadu vide koliko je stradanje srpskog naroda bilo i da se istina otrgne od zaborava“, ističe Branko Dimović Dimeski producent filma.

                                 Dimeski posebno naglašava veliki značaj dolazka srpske delegacije koju predvodi zamenik gradonačelnice Niša Dušica Davidović, predsednik Gradske opštine Palilula Niš Bratislava Vučkovića, većnika  dr Miška Živića kao i potomak logoraša u logorima u Norveškoj Ivana Jocić Veselić koji će prisustvovati pretpremijeri ali će imati i susrete sa gradonačelnicima nekoliko gradova, privrednicima, kao i norveškim vlastima.

                             Ove godine u severnoj Norveškoj se organizuje i obeležava nekoliko komemoracija 80 godina od stradanja srpskih logoraša u logorima u Norveškoj. Sećaju se dana kada su Srbi došli u Severnu Norvešku (1942). Ali zbog štrajka i problema u avio transportu došlo je do otkazivanja, a planovi su promenjeni. Filmska ekipa je zato ovog leta odlučila da organizuje pretpremijeru sa pozvanim gostima iz Niša i Norveške.

                       Filmski tim ističe i kulturna dešavanja. Deo muzike za film uradio je srpski kompozitor-talent, novi Mocart, od 9 godina koji živi sa roditeljima u Oslu, Norveška. Olsen svira kontrabas i sam je pevač i peva, između ostalog, norveške nacionalne romantične pesme.

                      Filmska ekipa sa nestrpljenjem očekuje filmski festival i premijeru filma u Niš-u 25. avgusta!

                         „ Suština je da smo ovim norveškim filmom otrgli istinu iz kandži zaborava, koja nije slučajna. Кao da nije bilo hrabrosti da se pokrene ekranizacija istine. A istina je da su tu stradali samo Srbi (94 posto). A mi tamo u Кarašjoku nemamo ni adekvatno obeležje, na tabli piše ,,U spomen jugoslovenskim internircima…“. A ko su ti jugoslovenski internirci, da li to zna svetski turista… da su to bili Srbi, koji se ne spominju na nijednom obeležju i spomeniku? Tu je i naša tragedija. Zašto je to tako, veliko je pitanje, meni i jasno… zato i radimo na tome, da to ispravimo. Svi stradali su bili samo Srbi, srećom da imamo i popis stradalih Srba, gde se to i vidi. Кonačno će Srbi saznati pravu istinu o svirepim zločinima nad Srbima u Norveškoj“, naglašava istoričar Đorđe Bojanić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare