Festival animacije u Vranju 

VRANJE

Sve je spremno da u Vranju počne „Zlatni puž 2022“, internacionalna radionica dečjeg animiranog filma, koja će biti održana po četrnaesti put. 

Radionica animiranog filma u Vranju okupiće više od 50 učesnika i gostiju iz nekoliko zemalja. Glavni program „Zlatnog puža 2022“ biće radionica animacije sa decom, dok će u pratećem programu biti predstavljene škole, klubovi i pojedinci. 

Gosti 14. Internacionalne dečije radionice animiranog filma biće 25 animatora, uzrasta od 12 do 29 godina, iz Italije, Indije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije. Voditelji na radionici biće Aleta Rajič iz BiH, Vićenco Beši iz Italije i Nitin Donde iz Indije.  

Programom je predviđeno da učesnici na radionici budu podeljeni u tri grupe koji će raditi na izradi tri animirana filma u različitim tehnikama. 

U okviru ove radionice biće obeleženo i 35. godina Škole animiranog filma u Vranju.  

„Kako se nalazimo u godini jubileja, lajtmotiv za animirane filmove će biti broj 35, brojanje, odbrojavanje, proslava, žurka, rođendan. Veoma smo zainteresovani za konačan ishod kao i za metodologiju i pristup koji će umetnici različitog senzibiliteta koristiti u realizaciji animiranih filmova na zadatu ideju. Sudar različitih kultura, govornih područja, uzrasta, različitih nivoa znanja iz oblasti animacije kao i veštine crtanja i slikanja svake godine na radionicama kreiraju neku sasvim posebnu atmosferu“, kažu u Školi animiranog filma. 

Na svečanoj akademiji povodom jubileja biće promovisana monografija ŠAF-a o tri ipo decenije rada. Biće uručene plakete počasnim članovima ove škole i zahvalnice institucijama koje godinama podržavaju njen rad. Neće izostati ni otvoranje izložbe plakata, fotografija i majica.  

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Vranje. 

Svečano otvaranje je zakazano za 8. avgust u Pozorištu „Bora Stanković“. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare