Praktično osposobljavanje-veza izmedju obrazovanja i tržišta rada

LESKOVAC

U prostorijama Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac održana je završna konferencija projekta Erasmus+KA107: praktično osposobljavanje – veza između obrazovanja i tržišta rada. Projekat je realizovan u proteklih godinu dana, u saradnji sa Višom strukovnom školom iz Celja i imao je za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji kroz uspostavljanje aktivne saradnje između obrazovnih visokoškolskih institucija i tržišta rada, putem programa stručne prakse. Na Završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta uz razmatranje smernica za dalje unapređenje praktičnog osposobljavanja studentata i učenika na području naše zemlje.
Mojca Sendelbah, glavni koordinator projekta iz Celja, rekla je da se sa ovom idejom ušlo u jedno područje koje je veoma bitno, a to je praktično obrazovanje.
„Mnogo znanja studenti stiču kad dođu u neku firmu na praktično obrazovanje. Mi želimo da mentorima i organizatorima i u školama i u organizacijama olakšamo rad, da se ove procedure sistematizuju i zapišu, te da osmislimo praktično obrazovanje na način na koji ga imaju“
Dragan Stojanović ispred VPŠSS Leskovac podseća da je ovo nastavak dugogodišnje saradnje ove škole sa Visokom strukovnom školom u Celju.
„Mi ovim projektom pokušavamo da još više unapredimo stručnu praksu. Prethodnih godina smo se trudili da studenti kada završe studiranje kod nas već imaju neko praktično iskustvo i da se sa tim iskustvom lakše zapošljavaju. Ono što je deo ovog projekta je i to da pokušavamo da predstavnike privrede zainteresujemo za to što radimo. Njihovo učešće je jako značajno, oni treba da vide svoj interes, odnosno šta će oni dobiti kada na kraju dobiju jednog radnika koji već ima nekog praktičnog iskustva. Mi smo uspeli da uspostavimo saradnju sa dosta privrednih subjekata, ali su tu uključena i neka javna preduzeća. Ono što je interesantno da neki problemi koji postoje kod nas postoje i u Sloveniji. Jako je značajno da naši partneri shvate da i oni treba da ulože određene napore, da svoja iskustva prenesu studentima još tokom školovanja. Bitno je da rad mentora u preduzećima bude adekvatan kako bi smo na kraju imali odličan rezultat.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare