Počinju Dani makedonske kulture u Nišu

NIŠ

Povodom Dana državnosti Republike Makedonije, 8. septembra, Udruženje Makedonaca „Vardar“ Niš organizuje, i ove godine, Dane makedonske kulture, višednevnu kulturnu manifestaciju koji će trajati od 9. do 17. septembra.


“Manifestacija ima za cilj da predstavi kulturno stvaralaštvo Makedonaca koji žive i stvaraju u Srbiji i van nje, i da na taj način da svoj doprines bogatijem sadržaju kulturnog miljea I društvenog života u Nišu. Takođe, želimo da zbližimo dva naroda – makedonski i srpski”, rekao je danas na konferenciji za novinare predsednik Udruženja Makedonaca „Vardar“ Niš Blage Petruševski.

Svečano otvaranje je u subotu, 9. septembra u galeriji Niškog kulturnog centra u 13 sati, kada će nastupiti Omladinski hor “Gracija” iz Niša kojiće izvesti makedonske narodne pesme.  Posetoci će na dan otvaranja, od 13:30 časova, moći da pogledaju i izložbu skulptura autora Siniše Noveskog koja će biti otvorena do 17. septembra.


U okviru ove manifestacije, od 11. do 13. septembra, od 19 sati u Niškom kulturnom centru biće prikazana tri makedonska filma – “Mirno leto”,” Velika voda” I” Prevrnuto”. Filmovi su titlovani na srpski jezik a njih je na konferenciji za novinare predstavio Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra koji je suorganizator manifestacije.

Dane makedonske kulture zatvara predstava  U kafanče karši Stanče, 16. septembra od 18 časova u Pozorištu lutaka.

“ Ovo će biti četvrti put da se družimo sa kolegama iz Makedonije I da razmenjujemo iskustva I ideje” rekla je Zorica Filipović iz Lutkarskog pozorišta


Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji, Kinoteka republike Makedonije, Sekretarijat za kulturu i informisanje grada Niša, Gradska opština Medijana, Niški kulturni centar, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš, i Pozorište lutaka Niš.

Udruženje “Vardar” radi 15 godina u Nišu. Formirano je  2002. godine . Kultura, obrazovanje , jezik , informisanje, očuvanje tradicije I običaja, obeležavanje značajnih datuma I humanitarni rad, oblast su delovanja ovog udruženja. Njihov cilj je očuvanje identiteta makedonske zajednice u Srbiji , kroz realizaciju svojih aktivnosti.

Na sve manifestacije tokom Dana makedonske kulture ulaz je besplatan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare