Poverenik upozorava: U vanrednom stanju nije suspendovano pravo na slobodan pristup informacijama

BEOGRAD

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović upozorio je da u uslovima vanrednog stanja pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja nije suspendovano.

U saopštenju poverenika, izdatom povodom obraćanja većeg broja građana, navodi se da to pravo nije suspendovano ali da ga treba prilagoditi novonastalim okolnostima.

„Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja nisu propisane mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenog ljudskog prava na obaveštenost. Polazeći od navedenog, organi javne vlasti, i za vreme vanrednog stanja, imaju obavezu da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja postupaju po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja koji im budu podneti“, naveo je Marinović u pisanoj izjavi.

On je dodao da to znači da dok traje vanredno stanje prioritet treba da imaju informacije koje se odnose na stanje i zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine i na druga pitanja od značaja za život i funkcionisanje građana u konkretnoj situaciji, kao što je stanje snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama.

„Međutim, kada se radi o zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja koji se odnose na druge informacije nastale u radu ili u vezi sa radom određenog organa vlasti, razumno se može očekivati da taj organ, usled promena u organizaciji i načinu rada, objektivno nije u mogućnosti da po svakom zahtevu postupi, posebno u roku koji je utvrđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (15, odnosno eventualno 40 dana od dana prijema zahteva)“, navodi Marinović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare