Standard: SAD ruše Kurtija zbog sporazuma Vučića i Tačija

BEČ-PRIŠTINA-BEOGRAD

Sukob u vladajućoj koaliciji na Kosovu nije izbio zbog epidemije ili vanrednog stanja, već zato što stari kadrovi vladajućeg Demokratskog saveza Kosova po zadatku administracije Donalda Trampa ruše vladu Aljbina Kurtija kako bi se realizovao sporazum predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji uključuje i razmenu teritorija, piše austrijski dnevnik Standard.

DSK je od februara u vladajućoj koaliciji sa partijom Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija, ali stari kadar DSK, okupljen oko šefa stranke Ise Mustafe, sada, prema pisanju Standarda, pokušava da razbije vladu, u čemu će po svoj prilici imati uspeha pošto će joj verovatno biti izglasano nepoverenje.

List piše da se čini da je ta akcija već dugo planirana i da izaslanik za Kosovo američkog predsednika Donalda Trampa, ambasador Ričard Grenel, sada koristi krizu oko korona virusa kako bi dosledno sproveo svoj plan.

“Prošle sedmice se bivši kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni iz DSK sastao sa njim (Grenelom) u SAD. Od tada se sve odvija jako brzo. Grenel očigledno želi po svaku cenu da sruši vladu Aljbina Kurtija, kako bi na brzinu u stražnjoj sobi realizovao već odavno razrađeni dil koji su postigli srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači”, piše austrijski dnevnik.

Prema pisanju dnevnika, u protekle dve godine su brojni lobisti, medju njima i oni iz Austrije, učestvovali u forsiranju tog “netransparentnog i ozloglašenog plana”.

“Grenelu je najbitniji predsednik Donald Tramp, koji po svaku cenu pre jesenjih izbora želi da pokaže još jedan spoljnopolitički uspeh. Grenel zato treba da realizuje istorijski sporazum izmedju Kosova i Srbije. To, međutim, ovako na brzinu i ovako netransparentno nije moguće sa sadašnjim premijerom Aljbinom Kurtijem. A i što se sadržaja tiče, Kurti nikada ne bi dozvolio da, kao što to žele lobisti oko Trampa, deo sporazuma bude i razmena teritorija po etničkom kriterijumu”, piše dnevnik.

Prema oceni Standarda, eventualni sporazum koji bi predviđao da deo Kosova pripadne Srbiji ne bi bio u interesu ni Kosova ni njegovih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

“Medjutim, Tačija, bivšeg komandanta OVK, je zbog njegove ratne prošlosti lako uceniti. Nije isključeno ni da završi pred sudom za ratne zločine”, piše list.

Standard podseća da su se 4. marta Tači i Vučić u Beloj kući sastali sa Trampovim zetom Džaredom Kušnerom i savetnikmom za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom.

Sada je Grenel, piše list, preduzeo i sledeće korake. On je preko Tvitera poručio da niko neće “ishitreno nastupati” i da neće biti “velikog sporazuma”, ali “čini sve da se ukinu takse od 100% na srpsku robu, koje je još uvela prethodna vlada Kosova kako bi sprečila razmenu teritorija po etničkom principu, kakvu su dogovorili Tači i Vučić”, piše dnevnik.

Uz ocenu da je Aljbin Kurti prvi premijer Kosova kojeg SAD ne mogu da ucenjuju, austrijski dnevnik piše da Grenel i Tači zato sada koriste krizu sa korona virusom, pošto u slučaju vanrednog stanja predsednik Kosova dobija dobija na važnosti, a istovremeno se koči premijer Kurti.

Poteze SAD, koje prete povlačenjem svojih vojnika sa Kosova i obustavljaju ekonomsku pomoć Kosovbu, prema pisanju Standarda, mnogi već odavno nazivaju ucenom.

“Očigledno je u svakom slučaju da građani Kosova nisu transparentno informisani o svim tim dešavanjima, i da zbog krize sa virusom i onako žive pod tenzijom. Reformsko krilo DSK koje predvodi predsednica parlamenta Vjosa Osmani protivi se raskidanju koalicije sa Samoopredeljenjem, ali do sada nije uspelo da se za to izbori”, konstatuje dnevnik.

Standard piše da je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je proteklih godina suprotno volji Trampove administracije sprečavala dogovor koji bi uključivao i razmenu teritorija, u sredu, 18. marta održala videokonferenciju sa Aleksandrom Vučićem. “Ona očigledno teži da EU u dijalogu (Srbije i Kosova) i dalje ima noseću ulogu, kako se sprečio opasni Grenelov dil”, ocenjuje list.

List u komentaru zaključiuje da su promene granica po etničkom kriterijumu na Balkanu uvek rezultirale ratovima, velikom ljudskom patnjom i progonima, ali da “populistički nacionalisti na Balkanu, koji su danas podložni ucenama zbog ratnih zločina, i dalje žele takve promene granica”.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare