Povećati kaznu za silovatelje

 

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA  predložio je danas da se pooštri kaznena politika prema silovateljima i zalaže se za „preuredjenje i pooštravanje  Marijinog zakona“.

Ovaj cenatr navodi da „najoštrije osudjuje zversko ubistvo koje je počinjeno nad trogodišnjom devojčicom u Zaječaru“.

Smatramo da je dosadašnja kaznena politika bila veoma blaga kada je reč o izvršiocima krivičnih dela protiv polne slobode, navodi se u dopisu medijima koji je upućen  premijeru  i Vladi Republike Srbije .

“To je i dovelo do toga da pored velikog broja ovih krivičnih dela imamo i veliki broj povratnika”.

“ Da bi se to elimisalo, smatramo da bi „Marijin Zakon“ trebalo da se primenjuje na sve one koji su pravosnažno osudjeni za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode. Zato je „Marijin Zakon“ potrebno dodatno preurediti i pooštriti. Pre svega, smatramo da je potrebno da se poveća najmanja propisana kazna za krivično delo iz Člana 178, stav 1 Krivičnog Zakona Republike Srbije, te da bi umesto dosadašnjih minimalnih tri godine, maksimalnih dvanaest, za krivično delo silovanje, trebalo da stoji, minimalno dvadeset godina, maksimalno trideset pet, dok bi za isto delo koje počini povratnik kazna bila minimalnih trideset pet godina zatvora. Srazmerno sa ovim povećanjem propisanih kazni, povećati i za ostala dela iz krivičnih dela protiv polne slobode. Pored toga, svi oni koji su pravosnažno osudjeni za krivična dela protiv polne slobode treba da budu uvedeni u jedinstvenu evidenciju koja bi pored osnovnih podataka i podataka za fizičko prepoznavanje obavezno imala i DNK bazu.
Takodje, verujemo da bi i gradjani trebali biti upozoreni da u njihovoj blizini živi neko ko je pravosnažno osudjen za krivična dela protiv polne slobode te predlažemo da se uvede mogućnost registrovanja na sistem gde bi isti po Opštini u kojoj žive, dobijali obaveštenja na mejl da je iz zatvora pušten neko ko je pravosnažno osudjen za krivično delo protiv polne slobode. Mejl bi trebalo da bude informativnog karaktera, sa fizičkim opisom počinioca i fotografijom.

Uslovi izdržavanja kazne za počinioce ovih krivičnih dela nikako ne bi trebali da budu olakšavajući. Naprotiv, trebalo bi da budu teški, odnosno da se ogledaju u vidu najtežih poslova, bez olakšavajućih okolnosti, kao ni mogućnosti bilo kakvog komoditeta“, navodi se u dopisu.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA poziva sve medije, preduzetnike, sindikate, političke stranke, pojedince,  sve ljude da se pridruže ovim zahtevima i ocenjuje da „ samo tako možemo da doprinesemo boljem i adekvatnijem rešavanju ovog velikog problema. Vreme je da se celo društvo uključi“.

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare