Potrošači u Srbiji nemaju oslonac za zaštitu svojih prava

BEOGRAD

Povodom 15. marta, Svetskog dana prava potrošača, Centar za evropske politike poručuje da je stanje zaštite potrošača u Srbiji nezadovoljavajuće. Uobičajena praksa trgovaca je da daju negativan odgovor na reklamaciju, potrošačkim organizacijama nedostaje veća podrška države, a kada problem dođe do suda, potrošači takođe nisu dovoljno zaštićeni.

Pravno gledano, Srbija je zaštitu prava potrošača “uvezla” iz EU, kažu iz Centra za evropske politike. “To je javna politika koja je nastala i koja je pravno uobličena u okrilju evropskih integracija i po ugledu na evropsko pravo. Naš trenutni Zakon o zaštiti potrošača je takođe usvojen u skladu sa pravom EU”, kaže Dušan Protić, programski menadžer CEP-a za unutrašnje tržište i konkurentnost i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati pregovore o pristupanju Srbije EU u poglavlju koje se bavi zaštitom potrošača i zaštitom zdravlja.

Zašto je onda, uprkos zakonskoj usklađenosti, stvarni položaj potrošača i dalje daleko lošiji od nego u zemljama Evropske unije?

“Zakon težište pravne pomoći i podrške stavlja na potrošačke organizacije, koje u Srbiji nemaju dovoljno kapaciteta, a pravna zaštita je moguća samo kroz parnični postupak, koji spor, neizvestan i u najvećem broju slučajeva košta daleko više nego predmet spora”, kaže Protić. Razlozi slabe primene su i, kako navodi Protić, nedovoljni i neefikasni mehanizmi nadzora nad poslovanjem trgovaca u pogledu ostvarivanja propisanih obaveza u odnosu na potrošače, neadekvatni instrumenti za zaštitu potrošača, kao i nizak nivo obaveštenosti o pravima potrošača.

“Pored unapređenja finansiranja potrošačkih organizacija, uvođenje arbitraže za potrošačke sporove, proširenje nadležnosti Komisije za zaštitu konkurencije, jedan od načina da se prava potrošača zaštite je uvođenje Zaštitnika potrošača. Postupak bi se inicirao potrošačkom pritužbom, koja bi se podnosila, na primer, nakon negativnog odgovora na reklamaciju. Ukoliko se ispostavi da je potrošač bio u pravu, Zaštitnik bi od trgovca tražio otklanjanje, a postojale bi i prekršajne kazne za nepoštovanje preporuke, i javno objavljivanje imena trgovca, tj. ‘name nad shame’ sistem”, kaže Protić.

Član Užeg pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU koji je zadužen za ovo poglavlje, Nebojša Lazarević, dodaje i da je pregovaračka pozicija Srbije za Poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zaštita zdravlja) gotovo spremna, ali da ne treba da očekujemo otvaranje ovog poglavlja u narednim mesecima.

“Još se nije ostvario formalan i vidljiv napredak neophodan za otvaranje ovog poglavlja”, objasnio je Lazarević. On je dodao kako Srbija mora raditi više da bi popravila stanje u ovoj oblasti, jer je zaštita potrošača jedno od pitanja koja se tiče svih naših građana, i čije je poboljšanje u potpunosti u našim rukama.

Povod za obeležavanje Svetskog dana zaštite potrošača je govor kojim se predsednik SAD Džon Kenedi obratio Kongresu, 15. marta 1962. godine, kojim je postavljen temelj javne politike zaštite potrošača.

Saopštenje Centra za evropske politike

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare