Košarkaši Sremca i dalje u vrhu srednjškolske košarke u Srbiji

NIŠ

  Košarkaška ekipa Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ poslednjih nekoliko godina brani titulu prvaka Niša. I ove školske godine prvaci su grada, a na međuokružnom takmičenju u Aleksandovcu, održanom 2. marta, osvojili su treće mesto.

                       Borbenim i požrtvovanim gimnazijalcima za malo je izmakao plasman na srednjoškolsku košarkašku olimpijadu. Na međuokružno takmičenje nisu otišli u punom sastavu, što zbog bolesti, što zbog drugih obaveza nekoliko igrača, ali su uprkos tome na terenu još jednom pokazali da su odlični u sportu kojim se bave i da su s razlogom, godinama unazad, ponos svoje škole i svog grada.

                       Njihov trener, Marina Milojević, potvrđuje da su dostojno predstavili Nišavski okrug boreći se u zaista jakoj konkurenciji.

                      „Pored naše učestvovale su još 3 ekipe i to iz zaječarskog, prokupačkog i kruševačkog okruga. Osvojili smo treće mesto, što je dobar uspeh. Naravno da smo se nadali prvom mestu koje bi vodilo na školsku olimpijadu, a koja se maja meseca održava u Novom Sadu. Nismo uspeli. Pobedila je škola kruševačkog okruga”, kaže Marina Milojević.

                       Biti treći među briljantnim košarkašima okruga veliki je uspeh, ipak ostaje žal zbog izgubljene šanse da se bore na srednjoškolskoj olimpijadi, koja se tretira kao državno takmičenje košarkaša-srednjoškolaca.

                       „Najveći problem je bio to što su nam se pojedini igrači razboleli i nisu mogli da igraju. Moglo je da pođe 10, a ja sam povela 8 igrača. Jedan član ekipe je baš tada imao važan edukativni trening sa svojim klubom, što mu je veoma značilo, i nije mogao da pođe sa nama, tako da nam ekipa nije bila u punom sastavu”.

                        Ono što je svakako značajno, jeste dugogodišnje prvo mesto grada Niša, što nije nimalo lako osvojiti, jer su niške ekipe zaista jake, za respekt.

                         „Uprkos svim tim preprekama naši košarkaši pokazali su dobru igru, izgubili smo sa 3 razlike od Gimnazije iz Prokuplja, koja važi za jednu od boljih ekipa. Smatram da je u stvari najveći uspeh proći Niš, jer u Nišu je najmanje 16 ekipa koje igraju opštinsko takmičenje, veliki je grad i ima mnogo talentovanih košarkaša koji se bave košarkom i van škole. Nama je veoma značajno da smo prvi u svom gradu. A za međuokružno ostaje žal. Idemo dalje, tu je sledeća školska godina, i naša nova šansa, jer mi ipak imamo kontinuitet i sjajne rezultate, godinama unazad”, kaže Marina Milojević.

                   Podsetimo se, iza košarkaške ekipe Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ su odlični plasmani i visoki rezultati, titula državnog prvaka i sjajno 6. mesto među svetskim ekipama. Sve je to dobar motiv za ono što ih dalje očekuje.

                    Ono što je takođe važno, osim što su višegodišnji šampioni grada, to su pre svega sjajni momci, posvećeni košarci i u timovima za koje igraju i pođednako predani školskoj ekipi, dobri timski igrači i uspešni učenici, a njihov trener Marina Milojević, dobro je poznata kao trener najuspešnijih košarkaša među srednjoškolcima, ne samo u Nišu i okrugu, već i u celoj Srbiji.

                           I kada pobeđuje i kada gubi, ponosna je na svoju ekipu, u kojoj se svake godine smenjuju mladi košarkaši. Njen savet je da mirne glave, staloženo i mudro idu dalje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare