POTPISAN UGOVO SA “JUROM” O POKLANJANJU ZEMLJIŠTA ZA FABRIKU

LESKOVAC

Gradonačelnik Leswkovca Goraqn Cvetanović  danas je sa rukovodstvom kompanije  „Jura“ potpiso ugovor o  “otudjenju”  građevinskog zemljišta u javnoj svojini naposrednom pogodbom bez plaćanja naknade, na kojem će , kako je rečeno  “strani investitor izgraditi fabriku za proizvodnju električnih kablova”.

 

 

“Na osnovu ovog dokumenta grad Leskovac ustupa zemljište od  37.217

kvadratnih metara, čija je vrednost oko 114 miliona dinara.

Ovim ugovor „Jura“ se obavezuje da u roku od 6 meseci izgradi objekat i da za isti vremenski period zaposli od 700 do 1000 novih radnika.

Pored toga, ovim potpisivanjem „Jura“ se obavezala da neće smanjiti broj zaposlenih ljudi na neodređeno vreme u već postojećim pogonima, u kojima sada rade 1 524 osobe.

Da bi zaštitili interes lokalne samouprave, investitor je dužan da gradu preda bankarske garancije na iznos procenjene vrednosti zemljišta koje dobija, a to je, podsetiću, 114 miliona dinara”, rekao je Cvetanović.

On je dodao da broj  novootvorenih radnih mesta višestruko prevazilazi minimalan broj zaposlenih po važećoj uredbi, koja podrazumeva da se na svaka 2 ara otvori najmanje jedno novo radno mesto.

“ Ovo znači da minimalan broj zaposlenih za predmetnu parcelu iznosi 182 zaposlenih , a investitor preuzima obavezu zapošljavanja najmanje 700 novih radnik ,  što je približno četiri  puta više od propisanog minimuma.

Jura je realizovala slične projekte u Srbiji, i do sada je u potpunosti ispunila sve preuzete ugovorne obaveze prema državi, kao i prema gradovima.

Direktni prihodi za budžet grada Leskovca od realizacije ove investicije su 129 miliona 900 hiljada dinara, što prevazilazi vrednost zemljišta za više od 15 miliona dinara”, rekao je Cvetanović I dodao kako je “procenjeno  da će otvaranjem nove fabrike „Jure“, zaposlenost u privredi Leskovca biti povećana za najmanje 6 procenata”.

 

“Takođe, uvećaju se i prihodi lokalnog javnog i komunalnog sektora u periodu realizacije investicije i oni će iznositi blizu 103 hiljade evra.

Ova investicija povećava i budžetske prihode Repbulike Srbije blizu 7,3 miliona evra”, objasnio je Cvetanović koji kaže kako su “svesni činjenice”  da “ nije lako privući novog investitora, u prethodnom periodu radili smo mnogo, i zato je za Leskovac ovo velika stvar”.

 

Pregovori za kompanijom „Jura“ počeli su jula prošle godine kada su iskazali nameru da prošire proizvodne kapacitete isključivo na lokaciji nekadašnjeg Društvenog preduzeća „Jugekspres“.

Grad je posle toga krenuo sa procedurom pribavljanja te imovine u javnu svojinu koja je okončana oktobra iste godine. Nakon toga, lokalna samouprava je prilagodila parcelu zahtevima investitora, a decembra je usledilo konačno pismo o namerama Jura korporacije. Na osnovu iskazane namere pristupilo se izradi elaborata i sprovođenju procedure dodeljivanja građevinskog zemljišta koje danas završavamo, obajsnio ej postupak Cvetanović koji se   zahvalio  prethodncima koji su pomogli da Jura dođe u Leskovac, “a pre svega, Slaviši Zlatanoviću, tadašnjem predsedniku Gradskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije.

Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo ovom investicijom nastaviti trend smanjenja broja nezaposlenih građana što je prioritet lokalne samouprave na kojem ćemo raditi i ubuduće”.

 

Na pitanje  JUGpressa šta tačno znači obaveza “Jure “ da zaposli najavljeni broj novih radnika I da li može da se dogodi na oni, posle nekoliko meseci ili godinu dana, sa obrazloženjem da se promenilo tržište I njegovi zahtevi, otpuste ove radnike, CXvetanović je rekao da je ovaj dogovor oročen na pet godina I da bankarske garancije upravo sliže kao njegov garant.

Direktor kompanije “Jura” za Evropu Jun Vai Kim, za koga je rečeno da je zbog ovog ugovor adošao iz Češke. Gde je inače predstavništvo, rekao je da se ta kompanija odlučili za proširivanje kapaciteta zbog povećane tražnje I novih poslovnih aranžmana.

On je rekao i da će fabrika u Leskovcu biti završena za godinu dana ana pitanje JUGpressa da li će biti taj posao gotov za šest meseci, kako je naveo Cvetanović, ili za diuplo duži period, kako je rekao Vai KIm, gradonačelnik Leskovca je odgovori da treba uzeti u obzir i vreme potrebno za diobijanje potrebnih dozvola.

Cvetanović je rekao u polu šaljivom tonu da bi predstavništvo “Jure” za Evropu moglo biti prebačeno u Leskovac “ako izgradimo još jednu fabriku”.

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare