POZIV ZA INFRASTRUKTURNE PROJEKTE IZ EVROPSKOG PROGRESA

 

BEOGRAD

Razvojni program Evropski PROGRES objavio je javni poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture za koje su Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile okvirno 1,5 miliona evra. Poziv je otvoren do 6. maja 2016. godine, a pravo učešća imaju 34 lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije koje su uključene u realizaciju Evropskog PROGRESa.

U okviru javnog poziva lokalni infrastrukturni projekti su svrstani u dve kategoroije. Prva kategorija podrazumeva projekte socijalne infrastrukture, kao što su izgradnja ili obnova obrazovnih, zdravstenih i ustanova kulture, sportskih objekata, projekte koji doprinose poboljšanju životnih uslova i socijalnih usluga za ranjive grupe, i projekte komunalne infrastrukture kao što su vodovodni i kanalizacioni sitemi. Infrastrukturni projekti koji koji doprinose unapređenju zaštite životne sredine, odnosno poboljšanju upravljanja otpadom, smanjenju zagađenosti i poboljšanju energetske efikasnosti su takođe u ovoj grupi.

Vrednost pojedinačnih projekata u ovoj kategoriji će se kretati u rasponu 30.000-100.000 evra dok opštine treba da sufinansiraju projekte u iznosu  od 10-49% od ukupne vrednosti projekta.

Druga kategorija obuhvata ekonomske infrastrukturne projekte čija će pojedinačna vrednost biti između 30.000 i 200.000 evra, a opštine treba da obezbede finansijsko učešče od 10-49% od ukupne vrednosti projekta. Svi projekti treba da su usmereni ka stvaranju okruženja podsticajnog za održivi ekonomski razvoj.

Svaki predlog projekta će morati da sadrži objašnjenje kako će se kroz implementaciju doprineti unapređenju i poštovanju principa dobrog upravljanja(odgovornosti, efikasnosti, transparentnosti, učešća građana i nediskriminacije) u datoj opštini.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske nastavljaju da pružaju podršku projektima koji kao krajnji cilj imaju bolji život građana i građanki jugoistočne i jugozapadne Srbije, a novi lokalni infrastrukturni projekti upravo treba da doprinesu ostvarenju tog cilja. Zato pozivamo lokalne samouprave da se angažuju na pripremi kvalitetnih predloga projekata koji su u skladu sa potrebama stanovništva i prioritetima razvoja”, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Lokalne samouprave mogu dostaviti jedan predlog projekta za obe kategorije, ali pojedinačna opština može dobiti sredstva za samo jedan projekat u okviru ovog javnog poziva.

Kako bi približio uslove konkursa i način prijave Evropski PROGRES će u periodu od 28.03. do 01. 04.2016. održati info sesije za sve zainteresovane lokalne samouprave. Detalji o vremenu i mestu održavanja sesija biće objavljeni na veb sajtu Evropskog PROGRESa.

Više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare