Potpisan memorandum o prevenciji i zaštiti LGBT osoba

NIŠ

 

U Gradskoj kući u Nišu potpisan je memorandum o saradnji između organizacije LABRIS, grada Niša, Policisjke uprave, Centra za socijalni Rad, Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i svih relevantnih institucija.

Ovo je važan korak u sprečavanju diskriminacije i nasilja nad LGBT populacijom, rečeno je na sastanku.

“Danas je pot pokrivetljstvom Grada Niša obavljeno potpisivanje memoranduma o prevenciji i zaštiti ravnopravnosti i zaštiti LGBT popularnosti. Potpisan je memorandum od strane Osnovnog javnog tužilaštva, Centra za socijalni rad, Policijske uprave i tako dalje. Prisutni su svojim potpisom ozvaničile ovaj memorandom. Kao predstavnik grada, mogu da kažem da je ozvaničeno nešto što je evropski standard i ono što su standardi civilizovanog društva, a srpskog društvo pretenduje da zadovolji te najviše standarde. Veliko mi je zadovoljstvo što smo napravili ovaj veliki korak. Memorandum ne obavezuje, to smo uradili zato što je to pravilno i pravedno, ” – rekao je pomoćnik gradonačelnika Nebojša Randjelović.

Iz Policijske uprave poručuju da je potpisan Memorandum o sprečavanju diskriminacije LGBT populacije i da sve osobe različitih razmšljanja, kako su naveli, imaju potpunu podršku I zaštitu Policijske uprave u Nišu.

Istaživanje Centra za socijalni rad pokazalo je da postoje određene marginalizovane grupe kojima je potrebna pomoć i podrška.

“Osamdeset posto ispitanika se nikada nije usudilo da prijavi institucijama, zbog straha da neće imati adektvatan tretman i da će biti izložene novim diskriminacijama. Mlade LGBT osobe su pokušale ili razmišljaju o suicidu zbog nedostatka podrške porodice. Moramo pomoći da se te predrasude iskorene” – rekla je Aleksandra Tarlać iz Centar za socijalni rad.

“Najveći problemi su ovi koje bi trebalo da rešavaju institucije u lokalnoj mreži a to je obezbeđivanje bezbednosti, razbijanje predrasuda, konstantna edukacija, pre svega sa mladima, sa decom, a zatim I sa profesionalcima koji rade u svim ovim institucijama, počev od organa lokalne samouprave, centara za socijalni rad, policije, tužilaštava I ostalih”, rekla je Lidija Đorđević iz Labrisa.

Iz ove organizacije poručuju da je ovo potpisivanje prvi korak ka koordinisanoj saradnji svih ustanova u gradu. Predstoji aktivan rad kroz sastanke, tribine, edukacije, podrške, organizovanje lokalnih akcija.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Potpisan memorandum o prevenciji i zaštiti LGBT osoba – GayEcho
7 godine pre

[…] Izvor: Jugpress […]