Medjugranična saradnja Medijane i bugarske opštine Montana

NIŠ

 

Gradskoj opštini Medijana odobren je projekat „Poboljšanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u pograničnom regionu“ (“Improvement of intangible cultural heritage in the cross border region”) u pozivu za prekograničnu saradnju sa Bugarskom (Interreg – IPA CBC Bulgaria-Serbia). Medijana je u ovom projektu vodeći partner, a Opštinsko dramsko pozorište „Dragomir Asenov“ iz Montane, drugi partner.

 

Danas je u Gradskoj opštini Medijana održan prvi radni sastanak kojem su prisustvovali članovi tima na navedenom projektu iz ove opštine i delegacija Montane na čelu sa gradonačelnikom Montane, Zlatkom Živkovim.

Projekat je usmeren na poboljšanje i promociju kulturne i turističke razmene, obogaćivanje kulturnog kalendara i prenose događaja u realnom vremenu.

Partneri će tokom realizacije projekta nabaviti scensku opremu (ozvučenje, osvetljenje, video snimanje i prenos) a pozorište „Dragomir Asenov“ i montažnu binu, što će po završetku projekta omogućiti organizaciju zajedničkih kulturno-umetničkih događaja u narednih 5 godina.

Predviđene su tri faze projekta – Nabavka opreme za poboljšanje turističke privlačnosti Montane i Medijane, Izrada zajedničke strategije za promociju turizma, kulturnu razmenu i onlajn kulturni kalendar, Internet kampanja za privlačenje turista i Organizacija kulturnih događaja.

Oba partnera i sada organizuju različite kulturno-umetničke predstave ali sa skromnim mogućnostima za prikazivanje na otvorenoj sceni. Pozorište „Dragomir Asenov“ nastupa na trgu a opština Medijana organizuje događaje na skromnoj bini u parku „Svetog Save“. Ozvučenje i osvetljenje se iznajmljuje što povećava troškove i smanjuje broj organizovanih događaja.

Vrednost projekta je 572 686 evra, udeo GO Medijana je 269 000 od čega nepovratna sredstva u iznosu od 40 000 evra, ostatak finansira Evropska Unija. Aktivnosti će uključiti preko 700.000 građana regiona Montana i Nišavskog regiona. Projekat traje 18 meseci. Ugovor potpisan 22.11.2016. Od oko 380 prijavljenih projekta za finansiranje je prihvaćeno 36. Ovaj projekat rangiran je kao treći, kaži u gradskoj opštini Medijana.

S obzirom da gradska opština Medijana sve što radi radi za svoje građane postavlja se pitanje koju će korist od projekta imati poreski obveznici Gradske opštine Medijana?

Naime, gradska opština Medijana sarađuje sa privredom, udruženjima, kulturno-umetničkim društvima, u svoje aktivnosti uključuje talentovane mlade ljude,studente, učenike…Kroz modernizaciju ovog prostora stvaramo bolje uslove za prezentaciju kulturne, istorijske i celokupne turističke baštine Grada Niša, a pošto je reč o prekograničnoj saradnji i cele Srbije.

Smatramo ovaj posao vrlo važnim zarad svih građana koji kao svoje mesto privređivanja, okupljanja, življenja pa i gostovanja vide na teritoriji najveće niške opštine. Kulturni turizam podstiče ekonomski razvoj, pa posredno utiče na porast prometa uslužnih delatnosti, podstiče zanatstvo i industriju, ostvaruje međunarodnu promociju društva i kulture regiona. Povećanje turističke atraktivnosti dovešće do novih turističkih proizvoda u pograničnom regionu i pomoći razvoju novih i jačanju starih ugostiteljskih, turističkih i trgovinskih preduzeća. Privlačenje turista direktno će uticati na ekonomsko stanje, porast zapošljavanja i razvoj malih i srednjih preduzeća, kažu u ovoj najvećoj niškoj opštini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare