Posledice poplave u Velikom Trnjanu: Dvorišta pod vodom, kapija u potoku

LESKOVAC

Jaka kiša praćena vetrom, koja je sinoć padala, izazvala je poplavu u skoro svakom dvorištu u selu Veliko Trnjane kod Leskovca.

Neka dvorišta su i jutros puna vode i ljudi, bukvalno, ne mogu da izadju iz kuća.

Voda je ulazila u podrume i niže zgrade i nosila sve pred sobom.

Izlile su se septičke jame a negde su meštani morali da lome kapije da bi voda mogla da otiče iz dvorišta jer su bile ugrožene kuće.

Deo kapije je voda odnela u potok koji prolazi kroz selo i u njemu ima voda samo kad padne jaka kiša.

Meštani kažu da je za pola sata palo više od šezdeset litara kiše po kvadratnom metru.

Jaku kišu su pratili vetar, grmljavina i munje a nije bilo ni struje.

Ekipa Sektora za vanredne situacijje , koja je sinoć došla u selo po pozivu, umalo je kolima uletela u kanal jer se zbog velike količine vode bukvalno nije videlo gde je put a gde odvodni kanali, preneli su nam meštani .

Velika količina vode slivala se u selo i sa obližnjeg brda a meštani kžu da je problem što više nema drveća koje bi je bar usporavalo, kao što s eto dešavalo u ranijim ovakvim situacijama.

Drveće je posečeno po nalogu iz IGM “Mladost” kada je ova firma od grada zakupila poljoprivredno zemljište.

Dodatni problem napravio je odvodni kanal kojim teče deo vode iz Šainovačkog potoka i koji se sinoć izlio

Meštani kažu da, kada su izvodjeni radovi na regulisanju tog kanala (posle više priloga JUGpressa o tome) posao , zapravo, nije uradjen kako treba pa voda nije sprovedena u reku Veternicu, kanal nije očišćen, već je ostavljeno da jedan deo teče prema Presečini i Velikom Trnjanu i plavi njive i domaćinstva.

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bot
Bot
3 godine pre

Lajali su neki tamo protiv gradonačelnika pa je normalno da ih je to snašlo.. Ne osuđujem ljude… ali ne moźe se više blatiti neko a da od njega očekuješ pomoċ…

iznosenje istine nije blacenje
iznosenje istine nije blacenje
3 godine pre
Odgovori  Bot

Hej, gradonacelnik je institucija ima sluzbene duznosti, radi za platu, to nije ime i prezime, i mora da se nadje svakom, najvise onima sto ga nece, mrze, ne vole i ogovaraju. Kakva dobra volja gradonacelnika, on mora tako da se ponasa, da ga ne proglase bahatim, zato sto raspolaze sredstvima svih gradjana, ne donosi pomoc iz svoju kucu, niti uzima leba od svoju decu, niti vozi kola od svoju majku, nego sve sluzbeno koristi i mora da bude u sluzbenu svrhu. Niko ga ner pita dal oce il nece, ukoliko ne uradi sto treba time ugrozava svoju poziciju za koju je dobio blagoslov koji moze i da se opozove. Nek prestane da ulepsava sliku o sebi, pred kojom se klanjate kao u sekti.

G17 i SNS par čobana. Da ċutiš!
G17 i SNS par čobana. Da ċutiš!
3 godine pre
Odgovori  Bot

znamo te rđo i tebe i tvoju źenu iz selo zauzeli ste dva radna mesta a nit imate školsku spremu nit kvalifikacije nit pedigre a svaki mesec odnesete kuċi preko 1000 evra da uċutiš jednom za svagda i prestaneš da se javljaš

Mićko
Mićko
3 godine pre

I, niko nije kriv. Krivi su seljaci što su ostali na selu. Da se to događa u gradu, problem bi bio rešen.
Inače, ovi ljudi žive na niskom području, tako da su vrlo često plavljeni. A grad nema institucije koja bi ozbiljno radila na prevenciji. Do pre par godina ih je plavila voda iz šainovačke doline i akumulacionog jezera u Presečini. Voda iz šainovačkog potoka je delimično rešena gradnjom brane, ali je ista previše niska, tako da kod velikog vodostaja dobar deo vode se preliva prema Presečini i Trnjanu. A pomenuti kanal, koji polazi od šainovačkog potoka, je imao i funkciju odvodnjavanja, jer je ovo područje ranije često bilo plavljeno. Međutim, skretanjem vode iz ovog potoka, u novije vreme,kanal “pomaže” plavljenju, odnosno podizanju nivoa podzemnih voda, od Presečine na dalje, do mnogo puta plavljenog Bobišta.
A akumulaciono jezero bi moglo da smanji poplavni talas ako bi nivo vode pre kiše bio delimično spušten. Ali, mislim da se na tome ne radi, iako su štete u slivu ovog kanala visoke.
Ali, koga je briga. Zbog ovakvog odnosa vlasti prema jednom području u normalnim društvima padaju vlade, a kod nas seljaci malo prokunu, i nikom ništa. Ali, nekoga i kletve stignu.

Selac
Selac
3 godine pre
Odgovori  Mićko

Prokunu, ali brzo i zaborave, umesto da stalno ukazuju na ovaj problem. Problem Velikog Trnjana sa plavljenjem traje desetak godina i više, ako se ne varam. Bilo je sličnih problema i u Bobištu, pa su rešeni za par meseci. Ne znam šta sprečava da se i problem u Velikom Trnjanu reši? Da li je to poniznost i malodušnost stanovnika ovog mesta ili sujeta nadležnih, tj osveta zbog kritika (a i na ovom slučaju se vidi da su opravdane) ili prosto nemar i neznanje kojima obilije naš grad, pa i država.