Popović Ivković: Država će se obračunati prema nasilnicima nad ženama

BEOGRAD
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković poručila je da je će se država obračunati sa nasilnicima i da je odlučna u tome i pozvala žrtve nasilja u porodici da nasilnike prijave.

„Najveći broj stradalih žena nikada nije prijavio nasilje u porodici i zato svako ko ima saznanja da u nekoj porodici postoji nasilje nad ženom to treba i mora da prijavi policiji. Sigurna sam da tako možemo da smanjimo broj žrtava i smatram da je naša moralna obaveza da to učinimo“, istakla je Popović Ivković na panelu „Prevencija i sprečavanje nasilja nad ženama i suzbijanje pojave trgovine nad ženama“, koji je održan u okviru Međunarodne konferencije „Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne“.

Popović Ivković je objasnila da se novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ono može i anonimno prijaviti, kao i da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova 24 časa otvoren besplatan telefonski broj 0800 100 600, na koji se može prijaviti nasilje.

Ona je poručila da ženama žrtvama nasilja i eksploatacije moramo poslati jasnu poruku da nisu same i da su država, međunarodne organizacije, civilno društvo i celokupna javnost uz njih.

Prema njenim rečima, novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dao je šira ovlašćenja policiji koja sada ima mogućnost izricanja hitnih mera koje daju šansu žrtvi da ostane u svom okruženju i nasilniku nameću ograničenja.

„Kada uzmemo u obzir broj izrečenih hitnih mera možemo da postavimo pitanje koliko smo života sačuvali“, rekla je Popović Ivković i dodala da je tokom prošle godine nasilje prijavilo 4.728 žena, a od januara do 27. septembra ove godine 3.137.

„Veći broj prijava u odnosu na neki prethodni period govori o tome da su žene smelije, da su se ohrabrile i da veruju institucijama, zato što znaju da je preduzet niz koraka i mera u borbi protiv nasilja u porodici. Veliki broj prijava je odraz poverenja koje žene imaju u institucije“, zaključila je Popović Ivković

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x