Pomoć u inkluziji dece sa smetnjama u razvoju

LESKOVAC

U okviru projekta unapređenja kvaliteta nastave dece sa smetnjama u razvoju, koji sprovodi intreresorna komisija Gradske uprave za društvene delatnosti u saradnji sa UNICEF-om, Centrom za socijalnu politiku, Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, još tri škole sa teritorije grada Leskovca i Predškolska ustanova dobile su danas opremu za stimulaciju razvoja dece sa invaliditetom.

 

Ugovor sa direktorima škola, kojima je predata oprema, potpisao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Reč je o opremi za unapređenje procesa učenja i stimulaciju psihomotornih veština ove dece.

Osnovne škole „Trajko Stamenković“ u Leskovcu , „Branko Radičević“ u Brestovcu i „Josif Pančić“ u Orašcu dobile su interaktivne table koje će deci sa smetnjama u razvoju poboljšati kvalitet nastave, olakšati pamćenje prezentovanih sardžaja i stimulisati ih da se više agnažuju u procesu učenja. Škola „Trajko Stamenković“ takođe će dobiti i lap top računar i štampač, dok će Predškolskoj ustanovi biti predati na korišćenje trabolina i kinekt set, koji su naročito značajni za razvoj koordinacije, orijentacije u prostoru i drugih psihomotornih veština.

Inače, ovo je druga faza projekta „Unapređenje profesionalne podrške u zajednici – važan korak u inkluziji dece“, čija ukupna vrednost je 800.000 dinara. Pre nekoliko meseci ovakvu opremu dobile su i škole „Josif Kotić, „Vasa Pelagić“ i „Vuk Karadžić“ u Leskovcu, kao i osnovna škola „Bora Stanković“ u Guberevcu i istoimena škola u Vučju.

“Nastojimo da podršku različitih organizacija i fondova što više usmerimo ka najvažnijoj kategoriji naših građana, deci. Prethodnih godina uložili smo značajna sredstva u opremanje škola, a nismo zaboravili ni decu sa smetnjama u razvoju u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“, u kojoj smo napravili senzornu sobu, kao i plato za korektivne vežbe, za šta smo ukupno izdvojili 4 miliona dinara. Ne zaboravljamo ni mališane Predškolske ustanove, koja je godinama unazad među najboljima u Srbiji i koja je među prvima krenula u srpovođenje sistema inkluzivnog obrazovanja. Inkluzivno obrazovanje i stvaranje adekvatnih mogućnosti za učenje koje je prilagođeno potrebama dece zajednički je zadatak loklane samouprave i obrazovnih ustanova. Radićemo i dalje naporno da svim našim mališanima, bez obzira na njihove razlike, omogućimo adekvatne uslove za razvoj i učenje, rekao je Goran Cvetanović.

U samo 10 gradova i opština u Srbiji realizuje se ovaj projekat i ovo je početak saradnje sa UNUICEF-om koji sa svojim partnerima realizuje projekat u cilju profesionalnog osnaživanja interresovnih komisija kroz jačanje profesionalnih kapaciteta, što predstavlja važan korak u inkuziji dece sa smetnjama u razvoju, rekla je načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić.

Projekat se realizuje u dve faze, prva je završena u aprilu, kada su šest obrazovnih institucija i 41 učenik dobili nastavna sredstva i asistivnu tehnologiju, a ovo je druga faza projekta.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare