Poljoprivreda: Radovi septembra na pčelinjaku

LESKOVAC


U većini krajeva tokom septembra nestaje paše. Na pčelinjim društvima vidno se oseća da se približava period mirovanja. Stare pčele nestaju u većem broju, sužava se prostor u košnici koji pokrivaju, a počinju obimnije formirati mednu kapu. Septembar je poslednji mjesec pred zimu gdje se može obezbiediti hrana za prezimljavanje.
Septembar jako važni mesec u pčelarskom kalendaru jer su uvod u zimu i zadnji voz da se interveniše na pčelinjaku i otklone eventualni nedostaci.
Oni pčelari koji nisu iz nekog razloga dopunili dovoljnu količinu hrane za zimovanje moraju to uraditi najkasnije početkom septembra.
SEPTEMBAR
Kad nastupi mesec septembar, uglavnom svi važniji radovi za uzimljavanje pčela bi trebali biti završeni, pojedini poslovi koji nisu urađeni u prethodnom mesecu mogu se nastaviti u septembru. Ali treba voditi računa da poslove koje ne uradimo u septembru, verovatno nećemo imati prilike da uradimo kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posledica. Jer nema pčelinje paše ali ipak pčele su aktivne i donose vodu, polen i vrlo malo nektara sa određenih biljaka. Pčele nastavljaju pripremu za zimovanje propolisanjem pukotina na košnicama, preslaganjem meda itd.
Nadražajno prihranjivanje za stimulisanje matice na zaleganje treba prekinuti u početku ovog meseca. Potrebno je nastaviti ako iz nekog razloga nije završeno sa prihranom društva koja je započela u avgustu kao dopuna zimnice. Šećerni sirup se spravlja u odnosu jednog dela šećera i jednog dela vode, ali ako je vreme hladnije, potrebno je praviti gušći sirup sa 1 litrom vode na 2 kg šećera. Važno je istaknuti da je upotreba antibiotika zabranjena i čak preventivno lečenje nepotrebno. Da osiguramo pčele od ove opasnosti dovoljno je imati higijensko pojilo i otkloniti med medljikovac iz košnica i na pčelinjaku primjenjivati higijensko sanitarne mere.
Na pčelinjim društvima vidno se oseća da se približava zasluženi period mirovanja. Svako uznemiravanje pčela i otvaranje košnica moramo svesti na minimum i samo u opravdanim slučajevima na krajnje oprezan način to raditi. Naglo se smanjuje prostor u košnici koji pčele pokrivaju. Septembar je poslednji mesec pred zimu gde se može dopuniti hrana za prezimljavanje. Kasnije zbog smanjene aktivnosti pčela i vremenskih prilika pčele uglavnom ne mogu dodanu hranu izventilirati i poklopiti. U tom slučaju, dodana hrana ukisne i postaje štetna za pčele.
Potrebno je u toku meseca septembra, ako pregledamo društva, posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Zbog smanjene površine legla simptomi su lakše uočljivi. Ova bolest se prepoznaje po raštrkanom leglu, ulegnutim voštanim poklopcima legla koji su promenili boju i imaju rupice na sredini. U takvoj ćeliji larva je istrunula, razvlači se i uglavnom ima neprijatan miris. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju udruženju pčelara i nadležnoj veterinarskoj ustanovi.
Posle toga postupa se po nalozima veterinarskog inspektora. Jednoj prosečnoj pčelinjoj zajednici potrebno je oko 15-20 kg meda za prezimljavanje. Veće količine hrane u košnici tokom zime poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu jer med akumulira toplinu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Pčelinje zajednice povećavaju broj stražarica na letu i čak propolisom smanjuju ulaze u košnicu. Pčelinje zajednice koje su kvalitetno pripremljene za zimovanje u ovom periodu nemaju trutova u košnici.

Mast..inž.polj.Nenad Stefanović PSSS Leskovac

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare