Izložba Milene Pavlović Barili u Sinagogi

NIŠ

U Galeriji Sinagoga 1. septembra u 19 sati biće otvorena izložba “Milena Pavlović Barili”. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Violeta Tomić, viša kustoskinja Fondacije „Milenin dom“, Galerije “Milena Pavlović Barilli” u Požarevcu.

 Izložba umetničkih dela Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih slikarki četvrte decenije 20. veka u Evropi obuhvata presek Mileninog umetničkog opusa od 1924. do 1945. godine.

 Izložbu čine dva dela: od kojih prvi slikarski obuhvata radove iz ranog perioda kojim se završava njeno školovanje do 1928. godine kao i radove takozvanog linearnog perioda (1931–1936), kada se potpuno okreće svetu između sna i jave, svetu nadrealnog i metafizičkog. Taj deo izložbe upotpunjen je ličnim predmetima umetnice.

             Između ostalih slika niška publika će moći da vidi i remek-delo “Autoportret sa velom” iz 1939. godine, koji predstavlja svojevrsnu autobiografiju.

            U drugom delu izložbe su radovi u oblasti primenjene umetnosti: modne kreacije i ilustracije, kao i haljine izrađene po Mileninim idejnim rešenjima iz zbirke Galerije Milene Pavlović Barilli u Požarevcu, rodnom gradu umetnice.

           Milena Pavlović Barili je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine kao jedino dete u braku obrazovane Požarevljanke Danice Pavlović i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i putopisca Bruna Barilija. Život joj je bio kratak i neobičan, ispunjen sanjarenjem, radom i nespokojem.

         U Požarevcu je uglavnom provela detinjstvo gde je i prve cratčke časove dobila od nastvanika Josipa Vučetića. U Beogradu je upisala Umetničku školu a potom odlazi na Umetničku akademiju u Minhenu.

          Početak Mileninog slikarstva je vezan za akademsko učenje, za ljude i prirodu koji su je okruživali: Mladić u plavoj košulji, Gradištanski svirači, Portret Branke Jocić, Portret majke sa zelenim šalom, ali i za filmske zvezde. Sa filmskom umetnošću Milena se upoznaje na dvoru svog rođaka kralja Aleksandra Кarađorđevića, kod koga je zajedno sa majkom Danicom živela dok je pohađala Umetničku školu u Beogradu. Inspirisana filmskim glamurom slika Žozefinu Bejker, Egipatsku igračicu, Barok, gde je naslikala Rudolfa Valentina kao vojvodu od Šartra u filmu Gospodin Bokair.

         Oktobra 1932. izlaže u Rimskoj umetničkoj galeriji, čijem su otvaranju prisustvovali najpoznatija imena iz sveta umetnosti, političari, ljudi iz visokog društva.

U italijanskom listu Кvadrivio 1934. prvi put objavljuje svoje pesme. Uoči Drugog svetskog rata, avgusta 1939. godine, odlazi u Njujork, da bi prisustvovala velikoj izložbi nadrealista. Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalom dizajnu, pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih časopisa Vog, Harpers bazar, Šarm, Glamur i drugih.

          Milenu je izdalo srce 6. marta 1945.godine u Njujorku. Urna sa posmrtnim ostacima preneta je 1947. godine u Rim gde je pohranjena na groblju Cimitero acattolico deglistranieri. Tu su kasnije sahranjeni i njen otac Bruno (1952) i majka Danica (1965).

              Galerija Sinagoga je otvorena svakog dana od utorka do petka od 12 do 19 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare