Poljoprivreda: Crna trulež grožđa

LESKOVAC


Gljiva prouzrokovač crne truleži grožđa (Guignardia bidwellii) prezimi u mumificiranim grozdovima zaostalim na čokotu ili opalim bobicama na površini zemlje. Kišovito proleće, česte padavine u vreme cvetanja vinove loze, stvaraju povoljne uslove za ostvarivanje infekcije ovom gljivom, razvoj i širenje bolesti. Spore koje se oslobađaju u proleće, ostavaruju infekciju zelenih delova vinove loze.
Mogu biti napadnuti svi mladi delovi biljke, list, peteljka lista, lastar, grozd. Patogen se kapima kiše, vetrom, prenosi na listove, a potom na grozdove. Simptomi bolesti na listovima se mnifestuju kao pojedinačne pege, napravilnog obilka, svetlo smeđe boje, mada boja zavisi i od sorte. U okviru pega se uočavaju crna telašca, piknidi. Obod pege je tamnomrke boje. Duguljaste tamno smeđe do crne pege nastaju na peteljkama listova, i za posledicu mogu imati sušenje celog lista. Pege na bobicama su u početku sitne, tačkaste, bledo smeđe boje sa crvenksto mrkim prstenom. Sa razvojem bolesti se šire, obuhvatajući cele bobicu koja se smežurava i suši. Može biti zahvaćen i ceo grozd. Zaražene bobice su tamno ljubičaste boje sa velikim brojem crnih plodonosnih tela.
Mere zaštite podrazumevaju primenu mehaničkih i hemijskih mera. Zaražene lastare i grozdove treba ukloniti sa čokota i uništiti. Zaoravanjem zaraženog lišća, kao i bobica, smanjuje se infektivni potencijal patogena. Redovnim merama zaštite fungicidima za suzbijanje plamenjače vinove loze, ujedno se sprovodi i zaštita od ovog patogena.
Bojana Karapandžić, dipl.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare