SafeJournalists: Pretnje smrću na Fejsbuku uredniku i zamenici urednika Radio Portala Antena M u Crnoj Gori 

PODGORICA-BEOGRAD-PRIŠTINA – SKOPLJE – SARAJEVO – ZAGREB

Urednik portala radija Antena M u Crnoj Gori Darko Šuković i zamenica urednika Milena Aprcović u sredu su dobili ozbiljne pretnje putem Fejsbuka.

Đorđije Tadić iz Nikšića poslao je komentar ispod teksta u kojem poručuje novinarima da ,,ih treba likvidirati“, kao i da sve ostalo treba ugasiti.

Policija je identifikovala autora pretnji i izvršila pretres, tokom kojeg je pronašla oružje za koje Tadić nema dozvolu. Nadležni tužilac je, međutim, odlučio da pokrene postupak po službenoj dužnosti samo za deo nedozvoljenog držanja oružja, dok je u vezi sa pretnjama zaposlenima u mediju rekao da “nema elemenata krivičnog dela”. Međutim, nakon pritiska javnosti, vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović naredila je Osnovnom državnom tužilaštvu da ipak podnese krivičnu prijavu zbog pretnji upućenih uredniku i zamenici portala Antena M.

„Sindikat medija Crne Gore očekuje od nadležnih organa da ozbiljno shvate ovu i sve pretnje novinarima i medijskim radnicima u Crnoj Gori i da adekvatno kazne nasilnika, kako bi poslali poruku da je ugrožavanje bezbednosti novinara apsolutno neprihvatljivo. Ovo je 11. slučaj napada na novinare u Crnoj Gori tokom 2023. godine, a u poslednje vreme povećan je broj onlajn pretnji“, rekao je predsednik SMCG-a Radomir Kračković.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu SMCG u osudi pretnji i apeluje na nadležne državne organe Crne Gore, posebno tužilaštvo, da pretnje sa društvenih mreža tretiraju posebno pažljivo, budući da je zabeležen porast ovakvih pretnji koje su često veoma ozbiljne prirode.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju: 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare