Pokrenuta inicijativa za zdravo i kreativno starenje u Nišu

NIŠ

Malo je starih koji se mogu pohvaliti dobrim zdravljem, materijalnim statusom, životom u skladnim porodičnim odnosima. A u našoj zemlji, nažalost, ne postoji kultura starenja. Živimo u društvu koje je potpuno okrenuto mladima, a duh i telo koji u tom, populistički rečeno, trećem dobu podsećaju na mašineriju koja je zarđala, ne mogu da prate takvo ubrzanje.

                            “Starije osobe se marginalizuju, guraju u stranu i ne koriste se u dovoljnoj meri resursi u znanju i iskustvu koje oni imaju. Zbog toga smo pokrenuli  “inicijativu” kojom se promoviše koncept zdravog starenja, za koji se zalaže Svetska zdravstvena organizacija”, kaže Ana Veljković, sociolog i koordinator projekta Udruženja “Nova mreža” iz Niša, koje je sprovelo istraživanje o stavovima i potrebama starih u lokalnoj zajednici.

                                Nije neobično i nesvakidašnje to da starije osobe odlazak u penziju doživljavaju kao prekid normalnog života. Za novi period u životu oni ulaze potpuno nepripremljeni.

                              “Rezultati istraživanja koje smo sproveli sa učesnicima projekta, polaznika radionica, pokazuju da je više od 90 odsto anketiranih  iskazalo da im je potrebno više kreativnih aktivnosti  iuključivanje starijih osoba u sve sfere društvenog života. 82 odsto anketiranih je reklo da nemaju ni dovoljno informacija a ni prostora za neobavezna druženja sa svojim vršnjacima.”, dodaju aktivisti Udruženja “Nova mreža” iz Niša.

                                 “Cilj projekta “Incijativa za zdravo i kreativno starenje” je poboljšanje uslova života i statusa u društvu za žene i muškarce, pripadnike  trećeg doba u Nišu. Zadatak nam je da javno zagovaramo i pokrenemo releventne institucije i donosioce odluka na aktivizam o socijalnoj uključenosti starih, kao i o njihovom pristupu najrazličitijim uslugama kako bi im se omogućilo zdravo i dostojanstveno starenje”, kaže predsednica Udruženja “Nova mreža” iz Niša, Branislava Jovanović.

                            Radionice su vodili stručnjaci iz te oblasti, epidemiolog KC Niš, dr Sonja Novak i NLP trener Suzana Stojiljković koji su i edukovali članove Kola srpskih sestara, Gradske organizacije penzionera i veteranskog folklornog društva SKC-a Niš. Svi zaintersovani učesnici radionica pozvani su da učestvuju u pozorišnom performansu “Izolacionisti” kao završnici projekta.

                          Drama u edukaciji kao moderan umetnički koncept koji pomaže realizovanju potencijala ličnosti i dovodi do spontanog aktivizma učesnika iz grupe 65+ u lokalnoj zajednici.

                         “Radeći na predstavi, kroz pozorišne radionice, sa osobama 65+ na projektu “Zdravo i kreativno starenje”, u vreme koronavirusa 2020. koji je preplavio našu planetu, zaustavio ljude, promenio način rada mnogih zanimanja, posebno izvođačkih umetnosti – pozorišta, plesa, koncerata… prekrio nam lica maskama, odložio druženja i putovanja, nametnuo nam pojam “fizičke distance”… bavili smo se upravo tim jednostavnim ljudskim potrebama za socijalizacijom u situaciji izolacije.”, kaže rediteljka predstave, Maja Mitić.

                   Pozorišni performans “Izolacionisti” će zbog preporučenih epidemioloških mera protiv širenja korona virusa biti izveden u Niškoj tvrđavi bez publike, ali će biti snimljen i prezentovan na medijima i u budućnosti na raznim festivalima.

                   Pozorišni performans je deo projekta “Inicijativa za zdravo i kreativno starenje” koji se realizuje u okviru projekta “Podrška građanskom aktivizmu u zajednici”, koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji sprovode British Council I Trag fondacija. Podršku u radu Udruženju “Nova mreža” pruža i narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević koja će rezultate projekta predstaviti u Skupštini Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x