Pojeftinjuje grejanje u Nišu

NIŠ

Za grejanje prosečnog stana od 55 kvadrata, pod uslovom da su vremenske prilike slične prošlogodišnjim, Nišlije će manje platiti grejanje na godišnjem nivou za 2000 dinara. Ovo je rezultat korigovanja cena koje je predložila gradska Toplana a Gradsko veće dalo saglasnost na poslednjoj sednici.

Cenu grejanja formiraju varijabilni i fiksni deo. Varijabilni deo cene će, umesto   5,04 dinara , koliko iznosi sada,  trebalo da iznosi 5,4 dinara po kilovat-satu. Fiksni deo će biti niži nego do sada. Sinižava se sa 27,08 dinara.na 21,18 dinara. Uz ovakvo poskupljenje varijabilnog dela od sedam posto i pojeftinjenja fiksnog dela  za oko 22 odsto, praktično će doći do pojeftinjenja grejanja u Nišu, za one koji se greju na daljinsko grejanje.

Kako je objasnio direktor Toplane Predrag Milačić, osnovni su razlozi povećanja varijabilnog dela za daljinsko grejanje je rast cena energenata na svetskom tržištu od početka godine od oko 20 odsto i kurs dolara. Cenu fiksnog dela zavisi od poslovanja Toplane i ušteda koje se čine u poslovanju .

Još jedna pogodnost za Nišlije dobila je svoju veriikaciju na sednici Geradskog veća. Toplana će subvencionisati  računa za daljinsko grejanje onim Nišlijama koji žive u energetski neefikasnim zgradama, zbog čega su dobijali uvećane račune.

“ Negde od dve ipo do tri hiljade korisnika koji imaju energetski neefikasne objekte i čija je specifična potrošnja praktično veća od granične vrednosti , razliku između te granične vrednosti i njihove specifične potrošnje pokriva gradska Toplana iz ostalih prihoda koji se ne stiču snabdevanja toplotnom energijom”, kazao je Milačić.

Ovakva odluka važila je i tokom prošle grejne sezone a važiće i u tekućoj.

Od početka godine sa toplovodne mreže , po sopstvenom zahtevu , isključeno je ili je ušlo u proces obustave toplotne energije 348 korisnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare