Podsticaj prihvatanju energetski efikasnih tehnologija u južnoj Srbiji

PREDEJANE

Regionalni voćarski klaster južne Srbije organizovao je jednodnevnu međunarodnu konferenciju “TECH UP- Podsticaj prihvatanju energetski efikasnih tehnologija u južnoj Srbiji” u Predejanu.
Konferencija je organiyovana kako bi obeležili uspešni završetak projekta koji je bio usmeren na uvođenje i prihvatanje energetski efikasnih tehnologija, a koji su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES,

Cilj ove konferencije bio je da omogući širenje znanja i informacija o novim energetski efikasnim tehnologijama koje mogu unaprediti poslovanje članica Regionalnog voćarskog klastera južne Srbije, ali i drugih malih i srednjih preduzeća, institucija i lokalnih samouprava iz regiona.
Konferencija je održana u okviru „Evropske nedelje održive energije“ koja se tradicionalno održava u Briselu, i koja će širom Evrope u toku juna meseca biti obeležena nizom događaja kojima se promoviše energetska efikasnost i održivi izvori energije.
Ovaj događaj okupio je veliki broj predstavnika lokalnih samouprava, relevantnih institucija, prerađivače i proizvođače voća i povrća, proizvođače i distributere opreme i tehnologije, naučno-istraživačke institucije kao i učesnike iz susednih zemalja i regiona.
Na konferenciji su učestvovali prof. dr Dragoljub Živković sa Mašinskog Fakultetau u Nišu, prof. dr Živko Ralić sa Fakulteta za Inžinjerski Menadžment iz Beograda, prof. dr Veliborka Bogdanović, sa Građevinsko Arhitektonskog Fakulteta U Nišu, a iskustva vezana za implementaciju projekata Energetske efikasnosti u industriji iz Republike Makedonije sa učesnicima su ing. Alekso Tomovski, BAR ECE, Skoplje i DIA Nina Strezevska. Predsednik UO Regionalnog Voćarskog Klastera južne Srbije, gospodin Mijodrag Nedeljković, istakao je ovom prilikom da su ovakvi projekti veoma značajni za mala i srednja preduzeća (MSP), ne samo zbog uštede energenata i mogućnosti prelaska na obnovljive izvore energije, već i zbog smanjenje troškova proizvodnje i prerade.
Ovim projektom biće unapređeno znanje o prihvatanju savremenih tehnologija i mogućim rešenjima za uštedu troškova i unapređenje energetske efikasnosti MSP. Konferencije poput ove su prava mesta za upoznavanje i uspostavljanje kontakata za buduću saradnju, a cilj Klastera jeste razvoj i unapređenje sektora voćarstva, primena novih tehnologija proizvodnih procesa i stalna podrška članovima kroz razmenu iskustava i primenu inovacija zasnovanih na znanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare