EU i Švajcarska ulažu 250.000 evra za zaštitu od poplava u Novom Pazaru

NOVI PAZAR

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt rekao je danas u Novom Pazaru da su Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbedile 250.000 evra za završetak projekta uređenja toka reke Raške za zaštitu od poplava.

Sredstva će biti iskorišćena za izgradnju pet novih mini brana, pošumljavanje 50 ha zemlje i izvođenje bio-tehničkih radova.
„Očekujemo da će radovi, koji treba da počnu tokom avgusta, biti završeni do kraja godine. Ovim projektom će se dodatno unaprediti zaštita građana i građanki Novog Pazara i njihove imovine od poplava”, rekao je Benedikt koji je tokom drugog dana posete jugozapadnoj Srbiji zajedno sa 16 zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja obišao branu na Izbičkoj reci. Brana je jedna od devet izgrađenih na slivu reke Raške sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko prethodnog razvojnog programa EU PROGRESa, koje su spasile Novi Pazar od poplava 2014. godine.
Delegacija predvođena Beneditkom posetila je i Školu za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru koja je zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Švajcarske preko prethodng programa EU PROGRES, dobila savremene mašine za šivenje, krojenje i druga učila. Na taj način je unapređena redovna nastava za đake, ali je omogućeno i dodatno obrazovanje i obuka za odrasle, kako bi kao kvalifikovana radna snaga lakše našli posao u industriji tekstila, obuće i odeće, u Novom Pazaru, Raškoj, Sjenici i Tutinu.
Sa sastanka delegacije sa novoizabranim gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, poručeno je da će Evropska unija nastaviti da podržava razvoj grada i čitavog područja kao što je činila i tokom prethodne decenije kada su EU i Vlada Švajcarske u partnerstvu sa Vladom Srbije podržale preko 70 projekata u vrednosti od blizu 3,5 miliona evra.

Prilikom ovih susreta Oskar Benedikt je istakao da su predstavnici Delegacije EU i ambasada zemalja članica u poseti jugozapadnoj Srbiji kako bi bolje sagledali trenutna politička i društveno- ekonomska dešavanja.

On je dodao da će EU sa novom Vladom Srbije razgovarati o planovima razvoja lokalnih samouprava i nastaviti da pruža podršku u ekonomskom razvoju ovog kraja.

Delegacija se takođe susrela sa predsednikom Bošnjačkog nacionalng veća, Sulejmanom Ugljaninom, kao i sa predsednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbije, glavnim muftijom Mevludom Dudićem.

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše to što ekipi Regionalne TV Novi Pazar nije dozvoljeno da snimi sastanak predstavnika ambasada 17 članica EU sa predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća, Oskar Benedikt je rekao: „Novinari treba da rade svoj posao, a vladavina prava i sloboda medija su nešto što je obaveza iz pregovaračog poglavlja 23“. On je istakao da je zabrinut što se jednoj novinarskoj ekipi onemogućava da radi svoj posao i da takve stvari ne treba da se događaju.

Novi Pazar Evropki progres 8

Novi Pazar Evropki progres

Novi Pazar Evropski progres 1

Novi pazar Evropksi progres

Novi pazar Evropki Progres6

Novi pazar Evropki progres5

Novi pazar Evropki Progres4

Novi Pazar Evropki Progres 7

Novi pazar Evropki progres 3 - Copy

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare