Podrška za obnovu Caričinog grada

LESKOVAC

 

Na sednici Saveta Jablaničkog okruga, koja je održana danas, gradonačelnik Leskovca i predsednici opština sa teritorije okruga postigli su dogovor da se pruži maksimalna podrška u realizaciji projekata obnove i restauracije lokaliteta Caričin grad.

 

 

Polazni dokument u procesu formiranja projekte dokumentacije biće Studija o obnovi Caričinog grada iz 2006. godine.

Nastaviće se sa izradom plansko tehničke dokumentacije radi njenog kompletiranja do 31. marta 2017. godine, kao i sa arheološkim istraživanjima, rekao je načelnik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stojiljković, i naglasio da je značaj obnove Caričinog grada nemerljiv, i tu ne samo u kulturološkom i duhovnom smislu, već i sa aspekta turizma i ekonomskog prosperiteta Jablaničkog okruga.

Na važnost areheološkog nalazišta „Caričin grad – Justinijana prima“ ukazao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ovaj lokalitet, koji potiče iz šestog veka, bio je važan crkveni, administrativni i vojni centar i predstavlja veliki turistički potencijal koji je još uvek nedovoljno iskorišćen.

“Revitalizacija ovog nalazišta veliki je i skup projekat, od koga bi ceo Jablanički okrug, kao i Srbija, imali koristi. Da bismo ovu ideju realizovali potrebno je zajedničko delovanje svih opština Jablaničkog okruga, uz pomoć resornog ministrstva i evropskih fondova. Formiranem  radne grupe za obnovu Caričinog grada i biće ispunjeni uslovi za zaštitu ovog lokaliteta kao Uneskovog spomenika, koji bi bio od izuzetnog značaja za svetsku kulturu, nauku i obrazovanje. Cilj nam je da konkurišemo i za sredstva IPA fondova, u okviru prekogranične saradnje  sa Bugarskom

Revitalizacijom Caričinog grada nastalo bi kompleks koji bi bio obavezna lokacija na svim turističkim mapama Srbije, što bi bila velika šansa za razvoj turizma na jugu Srbije, rekao je Cvetanović.

Miško Živić, koordinator radne grupe, podsetio je da se dva velikana, koja su bitno uticala na kreiranje svetske istorije, Konstantin i Jusitnijan, nalaze na potezu od 30 kilometara.

“Dug prema istoriji je da se ovi lokaliteti sačuvaju, a dug prema sadašnjosti da se oni iskoriste, da to bude turistička ponuda ovog dela Srbije. Potrebno je iskoristiti i potencijale Niškog aerodroma koji se sve više razvija, da napravimo turisitčku ponudu gde bi ljudi iz celog sveta došli da vide četiri rimska grada, od toga jedan gde je rođen Justinijan, a jedan gde je rođen Konstantin. To bi bilo jako korisno ne samo za Lebane, već i Jablanički i Niški okrug, jer se ulaganjem u turizam ostvaruje najveći profit. Drugo, tu je upoznavanje sveta da ova zemlja ima izuzetnu tradiciju i velikane u svojoj prošlosti, rekao je Živić.

Inače, zatražiće se i blagoslov  patrijarha, jer je Justinijan bio prvi pravoslavni arhiepiskop.

“A onda nas očekuje težak rad. Imamo obećanja de će do kraja marta da bude urađena projekta dokumentacija, da bi se na proleće krenulo u revitalizaciju, odnosno rekonstrukciju i restauraciju ovog arheološkog lokaliteta, zaključio je Živić.

O tome dokle se setiglo sa arheološkim ispitivanjima lokaliteta Caričin grad, govorio je Vujadin Ivanišević sa Areheološkog instituta Beograd, rukovodilac projekta. Zadnjih nekoliko godina napravljen je veliki iskorak u istraživanju Caričnog grada.

“Na ovom lokalitetu su primenjene najsavremenije metode arheološkog istraživanja, prva snimanja savremenim bioradarom urađena su upravo na Caričinom gradu. Radimo čitav niz analiza, od arheopedologije, korišećenja zemljišta, radimo na istraživanju ishrane. S druge strane, hoćemo da revitalizujemo možda i neku vrstu proizvodnje, da ukažemo šta je na ovom prostoru, koje su vrste i šta se dešavalo, i da tako rekonstuišemo i životinjki svet. Otkrili smo čitav niz životinjskih vrsta koje su nekad postojale, a kojih danas nema, rekao je Ivanišević.

U zadnjih nekoliko godina otrkiveno je pet novih bazilika, tako da je poptuno promenjena slika Caričinog grada.

Caričan grad nije bio samo arhiepisko sedište, Caričin grad je bio i važan crkveni i hodočasčki centar, jer je jedinstveni primer da u donjeg gradu ima pet bazilika jedna za drugom.

Zoran Ilić, predsednik opštine Lebane, naglasio je da je ova opština nakon donošenja generalnog urbanisitčkog plana pristupila izradi planova detaljne regulacije za područje lokaliteta Caričin grad na površini oko stotinu hrektara. Izabrano je JP Zavod za urbanizam grada Niša za obrađivača. Do 20. decembra 2016. održaće se javni uvid, a nakon toga biće izrađen nacrt plana. Objektivno je da donošenje plana bude završeno do prvog kvartala 2017. godine. Opština Lebane pružiće logističku podrčku na realizaciji ovog projekta, naglasio je Ilić.

U okviru našeg budžetskog programa za sledeću godinu, Republički zavod za zaštitu spomenika, predvideo je radove na konzervaciji i restauraciji na krstionici, čemu će prethoditi izrada zaštitne konstrukcije kako bi ona bila vidljiva posetiocima. Izvršiće se zaštita kamene plastike, koja duži niz godina stoji na otvorenom, očisitće se kamena dekoracija i deponovati na sigurno, gde neće biti izloženo propadanju, rekla je Jovana Šunjević iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Beograd

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare