PODRŠKA VLADE SRBIJE INICIJETIVI ZA UTVRDJIVANJE ČINJENICA O RATNIM ZLOČINIMA

BEOGRAD

 

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Koalicije za REKOM, javnim zagovaračima inicijative za osnivanje međudržavne komisije – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima.

 

Na sastanku je bilo reči o podršci Vlade Srbije inicijativi ove komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Premijer je istakao da je utvrđivanje broja žrtava neophodno kako bi došlo do nacionalnog pomirenja u regionu zapadnog Balkana, i naglasio da će Vlada podržati formiranje regionalne komisije koja bi ustanovila broj žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Ovo vansudsko telo istražiće navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi sa ratom.

Koordinator Koalicije za REKOM Nataša Kandić istakla je da je osnivanje REKOM-a u interesu svih postjugoslovenskih društava, žrtava, politika, a ponajviše u interesu budućih generacija.

REKOM, kako je naglasila, ima potencijal da direktno doprinese izgradnji kulture poštovanja svih ljudi koji su izgubili život ili nestali u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona je objasnila da će ova inicijativa, uz podršku vlada zemalja bivše Jugoslavije, umesto brojeva ustanoviti imena žrtava, umesto licitiranja brojevima logora i zatvora, prikupiti podatke o konkretnim zatočeničkim objektima, činjenicama unaprediti obrazovanje i stvoriti garancije da se zločini ne ponove.

Sastanku su, pored Kandić, prisustvovali i Zdravko Grebo, Žarko Puhovski, Dženana Karup-Druško i Adriatik Kelmendi.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare