Pod sloganom ,,Estetika i etika sučeljavanja” 44. ,,Borini pozorišni dani”

VRANJE

Selektor i umetnički direktor 44. ,,Borinih pozorišnih dana”, Slobodan Savić, pozorišni kritičar iz Beograda, predstavio je program ovogodišnjeg festivala pod sloganom ,,Estetika i etika sučeljavanja” na konferenciji za medije u Pozorištu ,,Bora Stanković”. Na otvaranju ,,Borinih pozorišnih dana” 21. oktobra koji će biti međunarodnog karaktera glumci vranjskog teatra izvešće premijeru predstave.

,,Uvek se trudim  da sve predstave u selekciji dovedem u određenu vezu i da na tematskom planu, planu estetike i pozorišne poetike pokažem publici u Vranju kako različita pozorišta i različite umetničke prakse tretiraju određene ključne teme i probleme ovog vremena. Odgovorno pozorište je po mom uverenju, dužno da nas sučeljava sa svim pitanjima, problemima i dilemama ovog sveta. Predstave koje sam odabrao za ovogodišnje Borine pozorišne dane sučeljavaju nas sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticaran, pozorišni način“, rekao je Savić.

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić naveo je da su 44. ,,Borini pozorišni dani” drugi po redu sa međunarodnim karakterom i selekcijom i da će ponuditi vranjskoj publici najnovija i najbolja pozorišna ostvarenja iz Srbije i zemalja u okruženju.

Takmičarski deo počinje 22. oktobra predstavom ,,Očevi i oci“, reditelja  Slobodana Selenića, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Narednog dana, Narodno pozorište Sombor izvešće predstavu ,,Ljudi od voska“, koju je režirao Mate Matišić. U nastavku manifestacije glumci Ateljea 212 Beograd, 24. oktobra, odigraće predstavu ,,Nestajanje“, reditelja Tomislava Zajeca.

Publika će biti u prilici da pogleda pozorišni komad ,,Sumnja“ Dramskog teatra „Nikola Vaptsarov“, Blagoevgrad, iz Bugarske, u režiji Džona Patrika Šenlija 25. oktobra. 

Predstava ,,Bilo jednom u Novom Sadu“ je autorski projekat Andraša Urbana, biće odigrana 26. oktobar, u izvedbi Novosadskog pozorišta ,,Ujvideki sinhaz“. ,,Buđenje proleća“ naziv je predstave koje na programu  27. oktobara, reditelja  Franka Vedekinda, u izvođenju Teatara &td iz Zagreba.

Poslednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, u čast nagrađenih, planirana je predstava  ,,Koštana“ , koju će izvesti glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Niša. (kraj) DC/SA

13218-VMASMM6LwsWx-1200.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare