Počinju Dani Nikolaja Timčenka

LESKOVAC

U organizaciji Zadužbine Nikolaja Timčenka ove godine održaće se jubilarni 10. „Dani Nikolaja Timčenka“. Leskovački kulturni centar biće domaćin trodnevne manifestacije koja će početi u četvrtak 6. decembra i trajati do subote 8. decembra, najavljeno je na konferrenciji za medije održanoj u prostorijama legata Nikolaja Timčenka.

Ovogodišnja nagrada Zadužbine Nikolaja Timčenka za najbolju knjigu iz oblasti nauke i književnosti dodeljena je Aleksandru Jovanoviću za knjigu „Stih i pamćenje“ o poeziji i poetici Milosava Tešića. Biljana Miči u ime žirija kaže da je nagrada dodeljena Jovanoviću jer „radi to na jedan vrlo prijemčljiv način, tu je on okupio svoje studije, tu su se našli i intervju. Dakle, njegovi poetički razgovori sa pesnikom, a knjigu zaokružuje biografija Milosava Tešića, gde se na neki način ukršta i prepliće ono što su poetički podaci i ono što su biografski podaci. Ova knjigu bi mnogima mogla poslužiti kao uzor umetnosti tumačenja i vrednovanja, ispunivši time osnovni zadatak, da služi nacionalnoj poeziji i njenim najboljim delima.“

Direktorka leskovačke biblioteke Vesna Ilić napomenula je čitav svoj život Nikolaj Timčenko posvetio knjizi, o čemu svedoči više od 11.000 publikacija koja je činila sastav njegove lične biblioteke.

„Sa ciljem da se učini dostupnim javnosti na korišćenje, lična biblioteka Nikolaja Timčenka je od 2014. godine deo Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ kao legat koji nosi njegovo ime. Legat poseduje elektronsku čitaonicu, besplatni internet, a prostor je upotpunjen i komadima nameštaja i ličninm fotografijama, tako da se može osetiti duh vremena u kome je Timčenko živeo i stvarao. Od ove godine korisnicima je na raspolaganju i rukopsina zaostavština Timčenka kojoj mogu pristupiti uz podnošenje zahteva Zadužbini Nikolaj Timčenka u kome bi obrazložili ciljeve, nameru i način korišćenja rukopisa.“

 

Program Dana Nikolaja Timčenka

 

Četvrtak, 6. decembar:

18:00 OTVARANJE DANA NIKOLAJA TIMČENKA

Jovan Pejčić: Godina za nama

18:15 Tribina

Nikolaj Timčenko: Budno oko, knjiga o Vasku Popi.

Govore: Vladimir Mičić, Jovan Pejčić

19:00 Tribina

Dragana Bedov: Estetika i etika književne reči

Misao Nikolaja Timčenka o srpskoj književnosti 20. veka

Govore: Milivoj Nenin, Dragana Bedov

 

Petak, 7. decembar

18:00 Gost Dana Nikolaja Timčenka – okrugli sto

Dositejeva zadužbina (Beograd)

Govore: Mirjana Dragaš, Dušan Ivanić, Marko Nedić, Biljana Mičić, Jovan Pejčić

19:30 Tribina

Marko Nedić: Trajno i prolazno

Kritike i eseji o srpskoj književnosti i kulturi

Govore: Dušan Ivanić, Biljana Mičić, Marko Nedić

 

Subota, 8. decembar

10:00 Poseta Legatu Nikolaja Timčenka

12:00 Dodela nagrade „Nikolaj Timčenko“

Dragan Žunić: O nagrađenoj knjizi Aleksandra Jovanovića

Aleksandar Jovanović – beseda dobitnika

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Stevica Stevanovic
Stevica Stevanovic
5 godine pre

Ово нису Дани Николаја Тимченка, ово је приватна забава Јована Пејчића и његових пријатеља (све о трошку града и државе). Окупио је своје познанике и сервилне послушнике да се наједу и напију, узму хонораре и поделе награде! Разјурио је све поштене чланове Задужбине, који су били њени оснивачи, па сад ради шта хоће, без било какве контроле и поштовања закона! Срамоте име часног Николаја Тимченка! До када?!