Mesne zajednice i gradske uprave u nacrtu novog Statuta grad

NIŠ

Statutarna komisija grada Niša usvojila je Nacrt Statuta grada Niša, i o njemu će se u narednim danima izjašnjavati građani.

“Novi Statut grada Niše treba da bude razvojni, a ne ograničavajući”, rekao je profesor Pravnog fakulteta i savetnik gradonačelnika Nebojša Ranđelović na sednici Gradskog veća na kojoj se raspravljalo o Nacrtu izmena i dopuna Statuta.

“ Predlozi izmena i dopuna Statuta doneti su jednoglasno “, objasnio je prof. Ranđelović.  On jenajavio da će već 4. decembra u Velikoj sali Skupštine grada biti održana javna rasprava i tribina o Nacrtu izmena i dopuna Statuta, a  6. Decembra  održaće se sastanak sa šefovima odborničkih grupa i obornicima. Kada ovaj postupak bude okončan izmene i dopune Statuta biće upućene Skupštini Grada na usvajanje.

„Ima više značajnih izmena. Jedna od njih je omogućavanje većeg učešća javnosti u radu gradskih struktura i veća ovlašćenja u oblasti kontrole i nadzora, usklađivanje sa zakonskim odredbama o mesnim zajednicama“, izjavio je profesor Ranđelović i objasnio da gradske opštine nisu jedinice lokalne samouprave pa je Komisija usvojila kompromisno rešenje da formira mesne zajednice kao način organizovanja.

Izmenama Statuta predviđa se i postojanje više gradskih uprava .

Poslednji put je grad Niš menjao svoj Statut krajem decembra 2016. godine, a tada je oformljena jedinstvena Uprava sa sekretarijatima i opštine su dobile veća ovlašćenja.

Izmene i dopune Statuta donose se da bi se Statut usaglaso sa Zakonom o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare