Lažne vesti i kako se boriti protiv njih

NIŠ

Lažne vesti i kako se boriti protiv ovog rastućeg fenomena

„Informativni mediji – informisana javnost“, naziv je dokumentarnog serijala koji jje predstavljen na Filozofskom fakultetu.

Ovaj serijal u tri epizode prikazuje koliko su na medijskoj sceni Srbije prisutne lažne vesti, koji uticaj imaju na publiku, da li se brže šire putem tradicionalnih ili takozvanih novih medija, kako se država bori sa lažnim vestima, kako da građani na pravi način shvate medijske poruke. U serijalu govore novinari i urednici, medijski stručnjaci, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, OEBS-a, civilnog sektora, akademske zajednice i mnogi drugi.

Danijela Vučić direktorka Media reform centra rekla je da je serijal rađen ne da bi se preporučilo koji mediji treba da se prati, nego na koji način treba konzumirati informacije.

“U okviri tri epizode bavili smo se rastućim fenomenom lažnih vesti i medijskom pismenošču kao adekvatnim odgovorom na ovaj problem. Serijal je emitovan na nekoliko lokalnih televizija ali smo želeli da otvorimo diskusiju , da razgovaramo sa akademcima i građanima u cilju osvešćivanja celog problema.  Mi koji se na neki način bavimo medijima  teško uspostavljamo kritičku distancu,  pa smo se pitali  kako je tek građanima, s obzirom na količinu informacija na osnovu kojih donose odluke i kojima su izloženi. U serijalu smo razgovarali o važnosti nezavisnih, odgovornih , objektivnih medija i ulozi koju imaju za građane.

Mehanizme za sprečavanje širenja lažnih informacija  je teško unificirati  i učiniti obaveznim, ali pravi put je razvijati medijsku pismenost.

 

“ Svi sagovornici su se usaglasili oko toga da je važan razvoj kritičkog mišljenja, vraćanje poverenja  i u tom smislu razvoj medijske pismenost je jedini adekvaten odgovor i kod medijskih radnika i kod najšire populacije.

Tatjana Đukić izvršna producentkinja serijala kaže da je su radeći serijal imali za cilj dagrađanima pokažu koliko je važno da mediji budu kvalitetni, objektivni , da izveštavaju u javnom interesu .

“Pokušali smo da ukažemo na to koje su potencijalne posledice lažnih vesti”, dodaje Tatjana Đukić  pa su u serijalu su kontaktirani relevantni akteri iz zemlje i inostranstva. “ Želeli smo  da napravimo paralelu kako se taj fenomen lažnih vesti tretira u drugim zemljama i koji su mehanizmi borbe protiv istog. Svaka zemlje ima različiti pristup. Konkretno Nemačka je donela zakon kojim se bori protiv lažnih vesti . U Italiji i Ukrajine razmatraju mogućnost o donošenju takvog zakona ali to je uvek škakljivopitanje zbog autocenzure. Na kraju ko je taj ko će odrediti da li je neka vest lažna ili ne. To bi bilo isto kao da definišemo da li je neko novinar ili nije”

Ona zaaključuje da je ovaj problem akutan i da je “to i dalje klizav teren i svaka zemlja pronalazi svoj metod borbe protiv širenja lažnih vesti”

“Mediji se toliko brzo menjaju da teoretičari medija ne mogu da prate te promene. Praktično, kaskamo za promenama. U tom smislu nam je ova priča dragocena i u naučnom i u praktičnom smislu” rekla je Marija Vujović, docent na departmanu za novinarstbo Filozofskog fakulteta u Nišu.

Dokumentarni serijal „Informisani mediji, informisana javnost“ realizovan je u produkciji Media i reform centra Niš uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Producentkinja serijala je Danijela Vučić, izvršna producentkinja Tatjana Đukić, scenario i režiju uradile su Tatjana Đukić i Sonja Urošević, snimatelji su Bojan Ranđelović i Vladica Damjanović, montažer Dragan Petrović, dizajner grafike Nikolica Ranđelović, a glumac i narator Davorin Dinić.

Ovaj projekat realizuju Media reform centar i Departman za komunikologiju i novinarstvoFilozofskog fakulteta .

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare