Počeo projekat za integraciju Roma vredan 2,3 miliona evra

BEOGRAD

Romski obrazovni fond najavio je danas početak rada na projektu „Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegracija povratnika“.

Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnji i razvoj Savezne Republike Nemačke dodelilo je grant Fondu za obrazovanje Roma, u iznosu od 2,373,950 evra, krajem 2016. godine.

Administracija je poverena KfW razvojnoj banci, a implementacija Predstavništvu fonda za obrazovanje Roma u Srbiji.

Cilj ovog projekta je da poveže završavanje srednjih škola sa stručnim obukama za mlade Rome koji ulaze na tržište rada u Srbiji.

Projekat se fokusira na tri praktične komponente za Rome, uzrasta od 15 do 25 godina: podršku srednjem obrazovanju, pospešivanje zapošljivosti diplomiranih srednjoškolaca i reintegraciju povratnika iz Nemačke u srpsko društvo.

Na dogadjaju su govorili : prvi sekretar ambasade Nemačke, Jurgen Šmid, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević i izvršni direktor Fonda za obrazovanje Roma Nadir Redžepi.

Fond za obrazovanje Roma do sada je postigao sledeće značajne rezultate u okviru programa srednjoškolskog obrazovanja:

97 diplomiranih Roma srednjoškolaca u 2014/15 školskoj godini
112 diplomiranih srednjoškolaca u 2015/16
142 diplomiranih srednjoškolaca u 2016/17
0% odustajanja u završnim razredima srednjih škola
manje od 5% odustajanja u okviru svih stipendista srednjoškolaca
stručno osposobljavanje nakon diplomiranja: prva grupa romskih učenika je pristupila programu obuke  u okviru projekta
ukupno oko 20% romskih diplomaca u stručnom osposobljavanju i radnim praksama, u različitim oblastima, koje promovišu kvalitetne mogućnosti za rad.

Projekat „Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegracija povratnika“ sprovodi se u saradnji sa Saveznom Republikom Nemačkom, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare