ROSA sprovodi projekat “Da se bolje razumemo”

LESKOVAC

Nevladina organizacija Romska obnova, saradnja i alternativa (ROSA)“ u prostorijama Srednje škole za tekstil i dizajn u Leskovcu danas je održala radionice u okvitu projekta “Da se  bolje razumemo.“

Predsednik organizacije ROSA Zoran Saitović kaže da ovaj projekat finansira Vlada Srbije preko Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i da će trajati dva meseca.
„Cilj je da doprinosemo prepoznavanju i smanjenju diskriminacije prema Romima i stvaranje načina za prevazilaženje problema nastalih usled diskriminacije tj. promovisanje asertivnih metoda u rešavanju konflikata”, rekao je on.

” Projekat se realizuje u dva grada Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Leskovcu i Vranju u saradnji sa tri srednje škole, srednjom Hemijsko–tehnološkom školom „Božidar Đorđević Kukar“ i Srednjom školom za tekstil i dizajn iz Leskovca, te Srednjom Tehničkom školom iz Vranja. Ukupno 120 učenika iz ovih škola biće edukovano kroz predavanja i radionice posvećene temama o diskriminaciji, predrasudama i stereotipima“, dodao je Saitović.

On je rekao i da se đacima objašnjava prednost različitosti, da je to, u stvari, pravo bogatstvo jednog naroda i  države Srbije.
„Biće održano šest radionica. Inače, mi imamo iskustva sa ovom problematikom, jer smo već imali radionice sa ovom i sličnom tematikom. Mladi nekad prepoznaju, ali nekad i ne prepoznaju diskriminaciju, a tu velikog uticaja ima porodica. To je i cilj ovih radionica, da im ukažemo šta je i kako se ispoljava diskriminacija. Dešava se da i deca nesvesno ispoljavaju diskriminaciju prema nekome, jer postoje određeni stereotipi i predrasude. Važno je reći da ne vrše diskriminaciju samo srpska deca, ima toga i među romskom decom, kao uostalom i kod svih naroda,“rekao je Saitović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare