Počeo festival “Teatar na raskršću”

LESKOVAC

„Ovaj međunarodni pozorišni festival je jedan sjajan, veliki  događaj. Po mom mišljenju veliki je jer će prerasti u tradiciju koja ima magičnu moć da pogrešno vezane čvoriće u vremenu razveže, raspetlja i da umesto njih upali svetlost. Pali svetlost dobronamernosti, razumevanja. Ja verujem u to. U toj veri, mili  moji, sa mnogo radosti proglašavam ovaj Međunarodni  pozorišni festival divnog imena „Teatar na rskršću“ otvorenim.“ rekla je otvarajući prvi Festival drame i pozorišta belkanskog kulturnog prostora “ Teatar na raskršću”  prvakinja niškog teatra u penziji Mima Vuković Kurić, glumica koja je ostavila neizbrisiv trag u pozorišnom životu i jedna od onih bez koje pozorište ne bi bilo to što jeste – umetnost,  

“Ovo je veliki događaj ne samo za naše Pozorište i ne samo za grad Niš već i za ceo region. Odavno nisam video ovoliki broj značajnih ljudi koji se bave pozorištem, koji promovišu pozorišnu umetnost i koji  čine da pozorište bude jedno od najznačajnijih umetnosti gde god da se pojavi“ rekao je na otvaranju prvog međunarodnog „Festivala na raskršću“ u Nišu upravnik Narodnog pozorišta Niš i član Saveta festivala Spasoje Ž. Milovanović.

Obraćajući se velikom broju gostiju iz kulturnog i javnog života Niša i pozorišnih poslenika iz cele Srbije, rukovodilaca pozorišta, glumaca, reditelja, kritičara i novinara, on je podsetio na veliki jubilej 132. godišnjicu postojanja Pozorišta koju obeležavaju izvođenjem premijere „Putujuće pozorište Šopalović“ po režiji Tanje Mandić Rigonat. Ovom premijerom i zvanično je otvaren  prvi  Festival balkanskog kulturnog prostora na koji dolaze pozorišta iz 13 država, a ove godine je to devet pozorišta iz osam država.

„ Svega ovoga ne bi bilo da nije građana Niša koji imaju ovakvu potrebu , za ovakvim značajnim kulturnim sadržajem i ovako značajnim festivalom“ odgovorio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović , koji je dodao  da je  „ Ovaj festival  značajanan i za širi balkanski kulturni prostor. Utoliko je značajan i za nas Nišlije, kojima se pruža prilika da pokažu svoj stvaralački i umetnički rad i postignuća,  a mi da pokažemo svoje gostoprimstvo i domaćinstvo. Želim  toplu dobrodošlicu svim ljudima , gostima, glumcima, rediteljima koji su došli u naš grad“, rekao je Milovanović.

Govoreći o proslavi 132. godišnjice Pozorišta Bulatović je rekao da  ovaj grad ima mnogo projekata i investicija  značajnih i velikih.

„Investicija u kulturu nadmašuju sve druge investicije. Ovaj projekat koji pripada svim građanima Niša i Narodnom pozorištu neće biti izgrađen od čelika, betona i stakla i drugih građevinskih konstrukcija. Biće izgrađen iz velike ljubavi, želja, najboljih namera i stremljenja i puno onoga što iskren , dobar čovek i stvaralac može pružiti“, rekao je  Bulatović.

Kao što smo i najavili Festival je otvoren sjajnom predstavom,  premijerom komada “Putujuće pozorište Šopalović”” Ljubodraga Simovića u režiji Tatjane Mandić .

Aleksandar Krstić, Marjan Todorović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Maja Vukojević Cvetković, Evgenija Stanković, Katarina Mitić Pavlović, Katarina Arsić, Dejan Cicmilović, Sanja Krstović, Miloš Cvetković i Jelisaveta Koraksić, glumci koji su u predstavi briljirali izazvali su ovacije piblike i nekoliko puta na bis vraćali se da se poklone oduševljenoj publici. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare