Plan razvoja grada : Realan ili spisak želja ?

NIŠ

Na javnoj raspravi, koja je održana u Skupštini Grada Niša, predstavljen je krovni planski dokument –  Program razvoja Niša za 2019. Odinu. Program se sastoji iz četiri segmenta: Teritorija, infrastruktura i okruženje; razvoj ekonomije i poslovanja; društveni razvoj i upravljanje. predviđa realizaciju mnogih investicija, već započetih, drugih koji treba da počnu da se realizuju a za jedan deo tek treba praviti studiju izvodnljivosti.

Među najznačajnijim investicijama ističu se „ expo centar, arenu, akva park na Loznom kalemu u Niškoj Banji, Ivana Milutinovića, Vinogradarskom institutu,  na proširenju kapaciteta Džonsom electronic… Osim Naučno tehnološkog parka, među značajnijim investicijama predviđena je i gradnja poslovno stambenog prostora i multikulturalnog centra na prostoru nekadašnje garaže Niš ekspresa, izgradnja vrtića i sportskih terena između zgrada , uređenje škola, dogradnja stadiona Čair. Predviđa se i uvođenje tramvaja u gradski sabraćaj, jer je izmeštnje pruge iz grada zgodna prilika za realizaciju te stare ideje, s tim što pre svega treba uraditi studiju. Uređenje keja od Medoševačkog mosta do Niške banje, kao i igradnja regionalnog reciklažnog centra Keleš takođe su predviđeni programom.

Aleksadnar Ždraljević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte objasnio je da je u ovim planskom dokumentu sadržano niz i prioritetnih ciljeva za 2019. godinu,  koji se ogledaju pre svega u stvaranju ambijenta koji će omogućiti zapošljavanje, otvaranje novih kapaciteta, a da u svemu tome vodimo računa o unapređenju i zaštiti životne sredine.

Za veći broj budućih investicija u narednoj godini će se prikupljati tehnička dokumentacije koji su samo prvi korak u realizaciji planova i programa grada. Tako će se pripremati tehnička dokumentacija kako bi se infrastrukturno opremile industrijske zone na obodu grada za dolazak novih investitora prioritet je programa razvoja Niša u narednoj godini.

„ Kad se steknu uslovi, finansijski i svi ostali, mi ćemo preći u realizaciju. Imamo potrebe za određenim investicijama. Investicije podrazumevaju imovinsko rešavanje, plansku dokumentaciju, pa tek onda izgradnju. Za nešto što se javlja kao potreba sada, trenutak za izgradnju je možda tek za pet godina.

Iz KLERA kažu da je program ambiciozan ali realan.

„Nastojimo da program razvoja bude ambiciozan, kako bi bio razvojan, ali da bude realan, kako bi bio ostvariv. Iz tog razloga mi kao mogućnost finansiranja navodimo pre svega sredstva Republike, nadležnih ministarstava, slobodna sredstva javnih preduzeća i ustanova, pad tek onda govorimo o budžetu grada Niša“

Program razvoja grada za narednu godinu više je spisak želja nego realnih mogućnosti, i to bez izveštaja o neophodnim sredstvima, kažu članovi opozicije u Skupštini grada.

Srđan Nonić, šef odborničke grupe „Niška inicijativa“ smatra da ovaj Program ne predstavlja nikakav konkretan plan, kao i da se mnoge stavke Programa provlače već godinama unazad i još uvek nisu realizovane.

„Oni nemaju nikakav konkretan plan ili primer. Ukoliko imamo, recimo 20 projekata, napravimo neku strategiju, plan izvođenja, imamo neki okvirni finansijski plan i budžet koji nam treba. Koliko vidim, oni ovde nemaju ništa, niti konkretne predloge, niti znaju ko bi to finansirao, nego sve to leti u vazduhu“, istakao je Nonić i dodaje :

„ Nabrojali su Expo centar , arenu i akva park. To su priče koje se provlače godinama unazad. U ovakvim programima sve više tačaka se gomila a ni jedan se nerealizuje.


Sličnog stava je  Miodrag Stanković šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Grada.  On je rekao da je iluzorno praviti Plan za 2019. godinu, ako već postoji Akcioni plan održivog razvoja Grada Niša od 2015. do 2020. Godine i da je Nacrt Programa spisak lepih želja, jer nema istaknutih fizvora finansiranja.

„ Ovde nemamo pokazatelje koliko će koji projekat koštati, . Za ove projekte ne postoje predviđena sredstva u budžetu grada za 2019. godinu koji možete da vidite u predlogu budžeta“,  tvrdi Miodtag Stanković koji još  kaže da „  smatra da Grad nedeovoljno koristi novac pristupnih fondova Evropske unije. To ilustruje podatkom da je lokalna samouprava imala mogućnost da za ukupan fond od blizu 13 miliona evra konkuriše sa 78 projekata.

„ Ono što je uradio naš grada , on je konkurisao sa svega sedam projekata. Od kojih su odobrena samo tri… Grad je svega povukao 450 000 evra od toga 250 000 evra je tišlo partnerima grada“ rekao je Stanković.

U KLERU kažu da je potrebno utvrditi potrebe grada , kako bi se utvrdio smer u kome će se Niš dalje razvijati. Izvesne predloge i smernice na adresu grada elektronskom poštom uputila su pojedina preduzeć i građani.

Posle debate i usvojenih predloga Nacrt programa razvoja grada razmatraće Gradsko veće , nakon čega će konačnu odluku o ovom dokumentu dati Skupština Grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare