Pitali smo koliko građani plaćaju snimanje filma o “zlatnom dobu Leskovca”, odgovore pričitajte

LESKOVAC

Grdaonačelnika Leskovca Gorana Cvetanoviča pitali smo koloiko građani Leskovca plaćaju projekat, čiji je deo i snimanje filma, o periodu izmedju dva svetska rata koji krste kao “Zlatno doba Leskovca”.

Šta nam je odgovoreno, pročitajte sami.

Cvetanović: Mi smo ono što smo ranije, onih 100.000 evra na početku, kada je bio prelep film koji je ostavio ogroman utisak ne samo na Leskovčane nego i na sve, onda smo imali knjige, koja je „Zlatno doba Leskovca 1918-1941 godine“ gde su zaista na hiljade i hiljade naših ljudi, naročito izvan Leskovca, tražili kjnigu, ali knjige više nije bilo, pa do toga da je Zvonko Šimunec sa svojom ekipom omogućio snimanje filma o Jašunjskim manastirima, snimanje filma o Roštiljijadi i što se tiče snimanje ovog filma konkretno pomoć nije išla novčano, nego je uglavnom bila da vozilo koje pripada gradu ode i doveze ili odveze glumce poput Mire Banjac, kao i sve naše glumce. Pomoć je bila u tome da pozovem vlasnike hotela da daju nekoliko soba da se glumci smeste… Na taj način indirektno. Sada nismo dali nijedan dinar.

JUGpress: A fabrika u kojoj se snima film, zar to nije kupio Grad Leskovac?

Cvetanović: Evo, neka Vam Zvonbko Ćimunec odgovori

Šimunec: Najskuplji deo snimanj au Leskovcu je isplata nadoknada vlasnicima objekata upravo u toj Radničkoj ulicu. Svi oni koji su nam dali nešto jeftinije prošle godine, ove su nam tražili duple cene. S obzirom da smo bili bukvalno ucenjeni jer smo snimili deo filma i nismo mogli drugačije, morali smo da platimo te duple cene. Isplatili smo sve njih do dinara i počeli smo snimanje. To je prosto udvostručilo cenu scenografije što je u najmanj u ruku ne nedostatak sluha, nego prosto nerazumevanje situacije. Nismo mi došli da pravimo film o Valjevu, Zaječaru ili Kraljevu preko Leskovca. Tako da je to deo njihovog miljea, deo njihove kulture, kulturnog modela . Ali, nisu imali razumevanja, tako da mislim da sam dužan da to kažem. To je odgovor na vaše pitanej koliko nam je dala fabrika – ništa.

JUGpress : Ne fabrika, grad, pitanje je bilo koliko je dao Grad Leskovac.

Šimunec: Grad je dao pre deset godina otprilike 100.000 evra i to podrazumeva izradu monografije sa svim troškovima koje ima monografija, dve izložbe, izradu dokumentarnog filma od scenarija i snimanja koje je trajalo mesec i po dana na lokacijama u leskovcu do montaže i postprodukcije, pa premijere i svega što je bilo i ostatak para od toga je bilo segment za film. Tih para nije bilo više od 35.000. Međutim, nije važno koliko je grad dao para. Ja nikad neću da zaboravim ljude koji su pomogli, Gorana iz Urbanizma, zatim Milan Popović iz opštinske uprave, Miloš Cvetanović koji vodi neke važne službe, sve vozače, ljude koji su nas u gradu sretali i pružali podršku kada smo pravili Zele Veljković… Mi smo napravili desetak najlepših lokacija koje postoje, tako da ne razumem vaše pitanje koliko je grad dao, nego koliko je grad time dobio i šta dobio. Ali da se sada ne upuštam u tu priču.

JUGpress : Da li Vi to mene edukujete kako da postavljam pitanja?

Šimunec: Ne, ja pokušavam da vas edukujem po postupku dobijanja i davanja, šta se daje šta se dobija.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Rilex
Rilex
2 godine pre

Jednog dana ce se snimati filn o Mracnom dobu Leskovca u vreme Meska gradonacelnika!

Nikad dosta istine
Nikad dosta istine
2 godine pre
Odgovori  Rilex

To će morati da bude mešavina žanrova koji sadrže puno isprepletanih priča.
Hardkor, horor, drama…priče o belom roblju, kriminalu, pretnjama, ucenama, lažima, licemerju, seksualnom i fizičkom zlostavljanju…

Milica
Milica
2 godine pre

Gradjani plaćaju sve!!!

Tutučko
Tutučko
2 godine pre

100.000 evra za knjigu, faktički jednu te istu koja se godinama reciklira u muzej sa različitim naslovima, za dokumentarac i za izložbu koja je tada koštala milion dinara navodno, sa knjigom?
Malo ga preteraše. Gde su još 90.000 evra, ostade samo dokumentarac za te pare?