Britanski avioni presreli ruske

LONDON

Borbeni avioni britanske avijacije (RAF) presreli su ruske vojne avione iznad Severnog mora u blizini vazdušnog prostora Velike Britanije, saopštile su britanske vazduhoplovne snage.

Tajfuni – avioni za brzo reagovanje poleteli su sa aerodroma u bazi Losimut na severu Škotske, javlja BBC na srpskom.

Presreli su par ruskih letelica Tupoljev TU-142 koje se koriste za izviđanje i kao protivpodmornički ratni avioni, što je RAF opisao kao doba Hladnog rata.

Pridružio im se i RAF Vojadžer kako bi obezbedili snabdevanje gorivom u vazduhu.

Ruske avione je pratio NATO dok su prelazili severnu granicu vazdušnog područja kojim patrolira Severnoatlantska alijansa.

Tajfuni su odvratili letelice kada su se primakli vazdušnom prostoru Velike Britanije.

Ulazak ruskih vojnih aviona u međunarodnu vazdušnu zonu koju kontroliše Britanija može biti opasno i za ostale avione, saopštio je RAF.

Izvor: FoNet

Incidenti koji uključuju avione za brzo reagovanje dogode se nekoliko puta godišnje, a počeli su u ranim danima hladnoratovskih tenzija, navodi BBC.

Visoki zvaničnik RAF opisao je starije ruske letelice kao „relikvije Hladnog rata” koje predstavljaju opasnost za civilni vazdušni saobraćaj.

U bazi Losimut na severoistočnoj obali Škotske smešteni su piloti i jedinice za brzo reagovanje.Aerodrom je dom i za novu jedinicu RAF-a Posejdon – flotu aviona lovaca na podmornice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare