Pet godina podrške kontroli granica i osam miliona evra od EU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD-PREŠEVO-BOSILEGRAD-DIMITROVGRAD

Ove nedelje navršava se pet godina otkako Evropska unija podržava podizanje operativnih kapaciteta Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova i u te svrhe EU je podržala Srbiju sa osam miliona evra, od čega su dva namenjena za nabavku specijalizovane opreme za kontrolu i nadzor granice, saopšteno je danas iz programa EU za tebe.

Srbija je , zahvaljujući podršci EU upravljanju granicom, ojačala i unapredila kontrolu granica sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, navodi se u saopštenju .

Uspostavljene su efikasnije i sistematičnije procedure, bolji nadzor granice, uspešnija identifikacija i registracija stanovnika trećih zemalja koji prelaze granicu, uspešnija je borba protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i borba protiv ostalih vidova prekograničnog kriminala.

Podrška EU je obuhvatila i više od 5.000 gostujućih policijskih službenika, i to iz šest zemalja – Austrije, Češke, Francuske, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Ta aktivnost je dovela do značajne razmene znanja i iskustava sa kolegama iz Srbije.

Navodi se da EU ne podržava Srbiju samo u efikasnom upravljanju granicom, već i da prisustvo migranata i izbeglica znači i konstantnu brigu o toj populaciji i to u skladu sa standardima EU i zato će EU nastaviti da podržava institucije u Srbiji da obezbeđuju usluge za migrante na vreme i adekvatno, kako bi se efikasno i humano upravljalo migracijama.

Ta pomoć osigurava pristup zdravstvenim uslugama, školovanju i socijalnoj zaštiti, a posebna pažnja posvećuje se maloletnicima bez pratnje, kao i infrastrukturnim projektima, navodi se u saopštenju

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare