Patrijarh Irinej dobiće spomenik u Nišu

NIŠ

Eparhija niška, Grad Niš i verni narod, odaće počast svom decenijskom Episkopu. Nakon dve godine od smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha srpskog Irineja, u dvorištu niškog Sabornog hrama biće podignut spomenik blaženopočivšem patrijarhu. Otkrivanje spomenika najavljeno je za godišnjicu upokojenja 20. novembra.

                             Autor dela ukupne visine dva i po metra sa postamentom je vajar Zoran Ivanović iz Beograda, koji je takođe izradio spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću na istoimenom Trgu u Nišu. Spomenik je tada osveštao upravo tadašnji Episkop niški Irinej, potonji patrijarh srpski.

                              Zoran Ivanović je srpski vajar, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, član Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu, predsednik komisije za dodelu Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ iz oblasti umetnosti – za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije, kao i član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare