Ove godine se očekuje manji rod malina

LESKOVAC

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede oformilo radnu grupu za pomoć proizvođačima maline na teritoriji čitave Srbije.

Oni su obišli teritoriju grada Leskovca da bi ustanovili u kakvom se stanju nalazi ovogodišnji rod maline. Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, kaže da će se i ubuduće nastaviti sa radom, a u ovom trenutku na jugu Srbije ima oko 2500 proizvođača malina.

„Situacija je mnogo bolja nego u zapadnoj Srbiji, jer su ovde problemi više klimatske prirode. Očekujemo da rod bude umanjen u donosu na prošlu godinu do 20% i to uglavnom zbog ne primene ili neadekvatne primene agrotehničkih mera. Ideja Vlade Republike Srbije je da se napravi ideja u strategiji proizvodnje malina, od onog prvog koraka, pa sve do poslednjeg i gde mora biti uključena i država i otkupljivači, kao i sami proizvođači maline. Ovde je problem i nedostatak prerađivačkih kapaciteta. Maline ima, ali nema ko da je skladišti. Otkupljivači dođu, otkupe koliko im treba, a višak ko zna gde završi. Bitno je da dođe jedan veliki hladnjačar, da otkupi svu tu malinu i na tu temu smo već obali neke razgovore u Surdulici. Mi ćemo i kroz naše subvencije i kroz IPA programe omogućiti svima onima koji žele da se bave ovim poslom da mogu to da i ostvare.“

Na ovu temu u prostorijama Centra za stručno usavršavanje održan je i sastanak sa proizvođačima malina.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
dejanac
dejanac
5 godine pre

“… zbog ne primene ili neadekvatne primene agrotehničkih mera.” Uvek isti komentari od strane stručnjaka. Ajte molim Vas recite konkretno o čemu se radi. Da li je u pitanju neka bolest, prihrana , navodnjavanje ili slično? Hvala.

Miodrag
Miodrag
5 godine pre

Izvozna cena malina je od 7 do 9 evra.