Ovacije na Letnjoj pozornici Tvrđave za film “Kralj Petar Prvi” reditelja Petra Ristovskog

NIŠ

Drugog dana festivala Filmski susteri 2019  niška publika imala je priliku da pogleda dva izuzetna filma, “ Kralj Petar Prvi” i. “Koja je ovo država” srpsko-hrvatsku produkciju.

Nakon projekcije publika je burnim aplauzima pozdravila glumce filma “Kralj Petar I” predvođene Lazarom Ristovskim. On se zahvalio na lepom prijemu i na divnim aplauzima .

“ Ovo je 40. godina kako ja dolazim na ovaj festival. Hvala vam za sve te godine jer ste najdivnija publika na svetu”,  rekao je Ristovski. 

Niškoj publici, osim Ristovskog, poklonili su se Nebojša Kundačina, Danica Ristovski, Radovan Raša Vujović i mladi Ivan Vujić koji u filmu tumači lik dečaka, kaplara Momčila Gavrića.

O svojoj ulozi kralja Petra Lazar Ristovski je na danas održanoj konferenciji za novinare rekao da je igrati istorijske likove, kakav je kralj Petar Prvi, jedna odgovornost više za svakog glumca.

 “Ta obaveza da se igra kralj Petar prvi je bila jedno ozbiljno opterećenje za mene i za Petrea, reditelja filma.Ja sam tom poslu pristupio vrlo oprezno, bez obzira na moje veliko glumačko iskustvo, sa jednom dozom, ne bih rekao straha, nego opreza. Na kraju se sve to svede na neku intuiciju, hemiju koju glumac probudi u sebi. To je važnije od svih tih priprema, čitanja, sagledavanja lika, biografije”, rekao je Laza Ristovski . On je dodao da ono što je neophodno kad se igraju istorijski likovi je da se postigne spoljašna,  fizička sličnost sa likom koji se tumači a to je u ovom filmu vrlo uspešno urađeno.

Ulogu majke Makarene u filmu, za koju se kaže da je je još snažnija od uloge vojskovođe,  igrala je Danica Ristovski. Kroz  tragediju ove žene iz naroda, koja je izgubla najpre muža u Balkanskom ratu , a potom i sina jedinca  za kojim je tragala,  prelama se tragedija čitavog srpskog naroda.

“ Makrena Spasojevi je autentična ličnost. Ja sam se za ovu ulogu sa rediteljem Petrom izuzetno pripremala i moj zadatak nije bio jednostavan. Ono što sam kao glumica sve vreme želela da pokažem je vrtlog razarajućih emocija a nadom. Bez obzira koliko je ta nada pogubna i kolko je realna. U ovakvim istorijskim okolnostima, emotivnim gde je u centru majka, odnosno roditelji, neophodna je ta crvena nit koja, uprkos svemu, daje nadu i motiviše da se krene za srpskom vojskom, a to su čarape koje je Makrena isplela i koje su metafora želje da se pronađe dete, da kralj spasi narod i da se pogleda u neku svetlost. Makrena je žena koja sama ne može da se suprostavi ratu ali može da voli, da traga, da ima odgovornost prema svom ognjištu” rekla je Danica Ristevski.

Za ulogu prekaljenog srpskog borca  Živote , Radovan Raša Vujović, proglašen je glumcem večeri .

“Snimanje filma je trajalo dugo i ja sam ga doživeo kao jedno veliko i novo iskustvo, ali istovremeno i kao jednu veliku avanturu. Snimali smo na mnogim lokacijama, u različitim vremenskim i svim drugim uslovima. Jedinstveno je iskustvo kada dođete na snimanje , a tu je 200 statista, konji, volovi, topovi, kasakderi, pirotehnika, eksplozije, pucnjava. Svako snimanje posle ovog filma, često to kažem, izgleda mi kao odlazak u kancelariju. Snimali smo, recimo, neke scene na Staroj planini na minus 17 stepeni u snegu do pojasa u opancama i šinjelu. Na neki način i sami glumci su iskusili jedan mali, mali delić toga što su srpski vojnici prošli ali nam je to pomoglo da sve bude što autentičnije”, ističe Vujović.

Kako je na današnjoj konferenciji objasnio, u kreiranju lika nije tražio uzor u kultnom srpskom ratničkom filmu “ Marš na Drinu”, nego u  svojim precima.

“Ja sam iz Užica, u neku ruku srpski seljak i viđaoi sam takve ljude u svom životu, i svako od nas to nosi u sebi. Meni je bilo veliko zadovoljstvo da igram taj lik. Kasnije kad sam završio snimanje , bio mi je žao što neću imati priliku da i dalje igram taj lik za koji kaže da je pravi junak, snažan, izdržljiv, kao i ceo narod tog vremena.

“Kroz ovakve filmove mi kao narod možemo da vidimo ko smo bili, šta smo bili, šta smo sve istrpeli, šta smo postigli, koja smo junačka i hrabra dela postigli. Da se prisetimo da je to naše nasleđe. U poslednje vreme smo, čini mi se, u tom smislu rastrzani na nekoliko strana. Tu smo negde na pragu Evrope, a opet ne znamo šta smo i ko smo, da li želimo da budemo Evropa ili da zadržimo nešto svoje. Mislim da smo u tom smislu pogubili naš identitet što se vidi i po filmovima u kojima više nema narodskih likova , autentičnih karaktera koji su ranije bili i koje smo mogli da prepoznamo. Zato se ja nadam da će još biti takvih filmova koji će moći da nas podsete na blistave trenutke naše istorije kojih je zaista bilo i da postoje mnoge stvari na koje mi kao narod moramo da budemo ponosni i iz toga da crpimo snagu za sadašnji trenutak i za budućnost”.

 Radovanu Vujoviću ovo su drugi Filmski susreti u Nišu, prvi put je na Letnjoj pozornici bio kao student 2002.godine, a prošle godine je osvojio Cara Konstantina, nagradu koja se dodeljuje za najbolju mušku ulogu. A ANĐELKOVIĆ / RAS SIJA

Najmlađeg kaplara u srpskoj vojsci Momčila Gavrića, igrao je Ivan Vujić, koji je pobrao sve simpatije niške publike. Na konferenciji za novinare objasnio je kako je dobio ulogu nakon kastinga u Šapcu.

“Išao sam čisto da probam. Ispostavilo se da su mene izabrali. U Krupnju, gde nas je bilo 15 u užem krugu već sam bio 80 posto bio siguran  da sam “prošao” , rekao je simpatičan Ivan Vujić koji je objasnio da su  mu je i kreiranju lika Momčila Gavrića najviše pomogli  reditelj Petar Ristovski, , Lazar Ristovski i Radovan Vujović”.

O tome da li mu prija popularnost i upoređivenje sa nekadašnjim zvezdama, decom glumcima, Ivan Vujić rekaoje kratko “Lepo je”.

Nebojša Kundačina igrao je  u filmu istorijski lik Petra Bojovića. O svom tumačenju istorijskog lika kazao je :

“ Potrebni su neki elementi da bi se sklopila slika, mozaik, ali na kraju ta poslednja nit koja se povuče je unutrašnji osećaj i odnos koji je vezan sa intuicijom.” rekao je Kundačina koji je objasnio da je ponudu Ristovskog da igra Petra Bojovića prihvatio bez razmišljanja.

Lazar Ristovski se zahvalio vojsci Srbije i generalu Milosavu Simoviću koji su dali ogroman doprinos snimanju filma “ Kralj Petar Prvi ”.

Sinoć, u nastavku večeri publika je videla film “Koja je ovo država” srpsko-hrvatsku produkciju u kojoj je takođe igrao Lazar Ristovski. 

Večeras će na letnjoj pozornici Tvrđave biti prikazani filmovi “ 4 ruže”, krimi drama i “Teret”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare