Otvorena izložba “Gustav Kliment-preteča moderne”

LESKOVAC

U holu u prizemlju Leskovačkog kulturnog centra otvorena je dokumentarna putujuća izložba “Gustav Klimt – preteča moderne”, koju su povodom sto godina od smrti velikog austrijskog slikara, organizovali Leskvački kulturni centar i Austrijski kulturni forum. Izložba kroz reprodukcije umetničkih dela, fotografije i tekst prati ključne faze umetnikovog života i rada. Gustav Klimt (1862-1918) je bio najznačajniji slikar austrijske secesije, a njegovo stvaralaštvo podudara se sa zlatnim dobom Beča s kraja 19. veka, kada je nastajao modernizam.

Leskovačka publika moći će u petak od 17 satio da u bioskopu LKC-a vidi film „Klimt“ scenariste i reditelja Raula Ruiza iz 2006. godine. Film je prikazan i na Berlinskom festivalu, a naslovnu ulogu tumači Džon Malkovič.

Pre i posle otvaranja izložbe održana je promocija novog Frikomovog sladoleda Grandissimo u novoj ambalaži inspirisanoj najpoznatijom Klimtovom slikom „Poljubac“. Slika „Poljubac“ nastala je 1907.  i jedna od najpoznatijih i najreprodukovanijih slika na svetu. Uprava dvorca Belvedere kupila ju je pre 105 godina i tada je bila najskuplje plaćena slika u Austriji, a veruje se da je taj status zadržala do danas.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare